Home

Nieuws 6 reacties

'Afschaffen productschappen is eigen schuld'

Rotterdam – Dat de productschappen worden afgeschaft is de schuld van de sector zelf. Dat zegt Rinus van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De sectoren hadden volgens hem veel eerder moeten ingrijpen bij de productschappen. "Als er heffingen worden geheven, is het logisch dat daar herrie over komt. Dan moet je niet aan de politiek een open kans geven om de opheffing van de productschappen voor te stellen, maar als productschap ervoor zorgen dat je die heffingen bij de achterban beter kan verantwoorden", vindt de politicoloog. Een weg terug is er volgens Van Schendelen niet meer.

Er wordt nog wat hoop geput uit de bevindingen van de Raad van State. Het advies van de Raad van State op het wetsvoorstel voor het afschaffen van de productschappen is kritisch, maar zal door de minister naast zich neer worden gelegd, verwacht Van Schendelen. Het wetsvoorstel voor ontbinden van de productschappen is vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd. Met name de Eerste Kamer was kritisch over de voortgaande ontbinding van de productschappen, zonder dat de onderliggende wet hiervoor behandeld was door het parlement. Volgens Van Schendelen is het feit dat de schappen al bijna weg zijn voordat de wet er is, logisch. "De schappen kregen veel geld voor de controletaken die ze uitvoerden voor regels vanuit Brussel. Dit geld gaat niet meer naar de schappen en dus moeten deze worden afgebouwd", legt Van Schendelen uit. Een weg terug is volgens hem niet meer mogelijk. "Door het onderbrengen van de controletaken bij de ministeries, heb je een belangrijke nutsfunctie van het productschap weggehaald. Ik denk ook niet dat er nog voldoende handen op elkaar te krijgen zijn om terug te gaan naar de oude situatie."

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Beste Rinus, gelijk zul jij hebben als je alles over een kam scheert.
  In de dierlijke productschappen is het wel anders, zeker bij pluimvee, daar is uit draagvlakonderzoek gekomen dat 93% van de heffing betalers voor het behoud van het PPE is.
  Op het gebied van Voedselveiligheid, Diergezondheid en Volksgezondheid zullen we toch linksom of rechtsom verplichtende voorwaarden moeten kunnen afspreken en opleggen en ook adequaat sanctioneren voor alle pluimveehouders in Nederland. Het is nu aan bewindspersonen om bevoegdheden te geven of over te dragen aan capabele organisaties.
  Een pluimveesector met 70% export kan niet zonder een gezonde pluimveehouderij, en dat doen we samen niemand uitgezonderd.
  PLUIMVEEHOUDERS DOEN HET SAMEN

 • jordi 1455

  Zelfs de zogenaamde belangenbehartigers als de (Z)LTO hoorde je er niet over .

 • zon

  Als het om gezondheidsaspecten gaat,hebben de produktschappen zeker hun waarde.
  Echter ze gingen er steeds meer dingen bij doen die daar niets mee te maken hadden.
  En als pluimveehouder moest je er gedwongen aan mee doen,zelfs wanneer velen niet wilden.

 • w v gemert

  PVV was onhoudbaar geworden, de betalers hadden bijna geen zeggenschap (varkenssector 2 stemmen van de tien en goed voor 60% van inkomsten PVV en CBL wilde niet betalen maar wel stemrecht ) daar bovenop werd 85% van de heffing voor varkenssector betaalt door de mester. Indien heffing op bedrijfsniveau zou hebben plaats gevonden zou dat nooit geaccepteerd zijn .Door vast te houden aan verouderde structuren blies het zichzelf op. Ze deden ook goede dingen voor de sector en die zal de sector zelf moeten overnemen

 • koestal

  Het draaide teveel om geld ,dus hoge salarissen en steeds minder om het resultaat

 • arib

  Mijnheer Rinus van Schendelen weet niet waar hij over praat. Duidelijk is dat hij niet de moeite genomen heeft dossierkennis op te bouwen of tot zich te nemen, en met oneliners napraten van wat horen zeggen. Broodje aap ?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.