AlgemeenNieuws

‘Achteruitgang weidevogellandschap ligt niet aan boeren’

Wageningen – Nederlanders maken zich zorgen over de veranderingen in het Nederlandse landschap, zoals de toenemende bebouwing en de achteruitgang van de weidevogels.

Maar zij zien de boeren niet als grote boosdoeners. Zij leggen de verantwoordelijkheid vooral bij de overheid. Dat is één van de uitkomsten van een enquête van Alterra die door ruim duizend mensen werd ingevuld. Het onderzoek werd uitgevoerd tijdens de campagne ‘Red de rijke weide’ van Vogelbescherming Nederland

“Het weidelandschap wordt door de respondenten hoog gewaardeerd, met gemiddeld een 8,2, maar mensen zien ook dat het landschap verandert”, zegt Alterra-onderzoeker Fransje Langers. “Wat de mensen buiten vooral opvalt zijn de grotere stallen, meer bebouwing en minder koeien in de wei. Hoewel het ‘korte gras’ minder wordt opgemerkt dan andere veranderingen in het landschap, wordt dat toch nog door ongeveer de helft van de mensen genoemd. Zij koppelen de veranderingen in het landschap aan de achteruitgang van de weidevogels. Volgens de respondenten is de achteruitgang vooral te wijten aan de intensivering van de landbouw, versnippering van weidevogelgebieden, verkeersgeluiden en kunstlicht. Roofdieren worden door een kleine groep als belangrijkste veroorzaker aangewezen.”

Verantwoordelijken

Toch wijzen de meeste mensen niet naar de boeren als schuldige of eerstverantwoordelijke voor de achteruitgang van het landschap. De grootste verantwoordelijkheid heeft volgens de respondenten de overheid (51 procent ), op afstand gevolgd door consumenten (29 procent). Alle overige partijen worden aanzienlijk minder genoemd: zuivelindustrie (20 procent ), natuurorganisaties (20 procent ), supermarkten (18 procent ) en boeren (16 procent ).

Beheer
WP Admin