Home

Nieuws

AH tekent Belgische gedragscode

Brussel – Albert Heijn zal de Belgische gedragscode voor de relatie tussen supermarkten en hun leveranciers ondertekenen. Dat betekent dat AH voortaan ook kan deelnemen aan het ketenoverleg met producenten, retail en distributie. Dat heeft het kabinet van de Vlaamse premier Kris Peeters laten weten.

Het bericht volgt op het overleg dat Peeters een week of twee geleden had met topman Corné Mulders van AH België, naar aanleiding van klachten van de boerenbonden over de lage prijzen die de Nederlandse keten zou hanteren. Peeters: "Ik ben blij dat ik de heer Mulders, General Manager van Albert Heijn, heb kunnen overtuigen om de Belgische gedragscode te ondertekenen. Daarnaast is het zeer positief dat Albert Heijn in het kader van het ketenoverleg zal deelnemen aan gesprekken om te komen tot een evenwichtiger agrovoedingsketen. Hoe meer spelers zich inschakelen in de gedragscode en het ketenoverleg, hoe evenwichtiger de agrovoedingsketen is, wat producenten, retail en distributie enkel maar ten goede komt."

Eerder had Albert Heijn reeds de Europese gedragscode ondertekend. De Belgische gedragscode is echter concreter: ze bevat een specifiekere invulling van het begrip 'duurzaamheid' en ze voorziet in het aanbieden van lokale producten voor zover deze competitief zijn. Daarnaast bevat deze Belgische gedragscode ook afspraken met betrekking  tot geschillen en de aanpak daarvan. ''Na intern overleg heeft Mulders vandaag aan minister-president Peeters meegedeeld dat Albert Heijn vaststelt dat eerlijke handelspraktijken en dus respect tussen de schakels van de agrarische keten centraal staan in de Belgische gedragscode, en dat dit in lijn is met de missie en visie van de distributieketen, zowel in België als Nederland.''

Dat Albert Heijn nu de Belgische gedragscode voor de relatie tussen leveranciers en kopers in de agrovoedingsketen ondertekent, is een eerste stap om in overleg te kunnen treden over economische duurzaamheid in de keten, dat stelt Boerenbond na de mededeling van AH België. De boerenorganisatie stelt tevreden te zijn over de ondertekening. ''Voor Boerenbond betekent dat, naast samenwerking tussen land- en tuinbouwers in coöperaties als het kan, ook wederzijds respect en faire handelspraktijken tussen de ketenpartners. Boerenbond zal de prijzenpolitiek van Albert Heijn dan ook op de agenda van het eerstvolgende ketenoverleg plaatsen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.