Home

Nieuws

3.155 lintjes uitgereikt

Den Haag – In 2014 zijn 3.155 Koninklijke onderscheidingen uitgedeeld ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem-Alexander, 154 meer dan een jaar eerder. De jaarlijkse lintjesregen daalt vooral neer op naarstige vrijwilligers maar soms ook vanwege "bijzondere verdiensten in een hoofdfunctie", zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken in een bijgevoegde verklaring weten.

Er zijn meer mannen (2.039) dan vrouwen (1.116) onderscheiden. De grootste groep is te vinden in Noord-Brabant terwijl 52 lintjes werden uitgereikt in het Caribische deel van het koninkrijk. In totaal zijn 3.533 voorstellen tot onderscheiding ingediend. Vijftien mensen worden gedecoreerd in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de oudste (1815) en hoogste civiele ridderorde in Nederland.
Onder de onderscheiden Nederlanders zijn onder meer algemeen directeur Leo Linders, sinds ruim 30 jaar in dienst van Linders Supermarkten. Linders zet zich volgens het ministerie in voor maatschappelijk en duurzaam ondernemen. Ook Emilie Bouwman die jarenlang als Frau Antje in het buitenland het gezicht was van de Nederlandse zuivelindustrie is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ook Carel Diepenhorst is onderscheiden. Diepenhorst was 45 jaar lang actief in het ontwikkelingswerk en was chemisch analist van het onderzoekslaboratorium van Cerexagri, een producent van gewasbeschermingsmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.