Home

Nieuws 2 reacties

'Zieke dieren liever afmaken'

Londen – ''Zieke dieren kunnen we misschien beter afmaken dan ze volstoppen met antibiotica. Dat lijkt me een veel betere oplossing omdat ze dan die antibiotica ook niet kunnen doorgeven.''

Met die opmerking heeft professor Sally Davies, hoofd gezondheidszaken bij de Britse overheid, veel kritiek over zich afgeroepen. Davies deed de suggestie tijdens een toespraak op de universiteit van Cambridge over de dreiging die uitgaat van de toenemende resistentie tegen medicijnen. Ze voegde daar aan toe dat ze door die suggestie 'kort geleden wat problemen heeft gehad met een paar veeartsen". Toch stelde ze ook: ''Als je tegenwoordig een zalm van een viskwekerij in Amerika eet, heeft dat dier waarschijnlijk z'n hele gewicht in antibiotica binnen gekregen.''

De British Veterinary Association BVA, de Britse organisatie van veeartsen, wijst Davies' suggestie echter nadrukkelijk af. Volgens de bond worden haar leden opgeleid om dieren te redden, niet om ze af te maken. Voorzitter Robin Hargreaves: ''Onze eerste taak is ze de meest geschikte behandeling te geven. Als je daarmee een dier kunt behouden, dan moet je dat ook doen. Vee afmaken is onzin, zowel uit een oogpunt van volksgezondheid als van de plattelandseconomie. Zou je dit dan moeten gaan doen met alle dieren, inclusief huisdieren?'' Hargreaves benadrukte daarbij dat zijn organisatie 'juist voorop loopt waar het gaat om het verantwoord gebruik van antibiotica in alle diersoorten'. ''Ze vormen een bedreiging voor de gezondheid van mens of dier, maar het debat daarover moet wel zinnig zijn en gebaseerd blijven op feiten.''

Bij de National Farmers Union laat hoofd gezondheidszaken Catherine McLaughlin eenzelfde geluid horen: ''De suggestie is duidelijk niet praktisch en ook onbetamelijk. Dat zou een onverantwoord verlies betekenen van dieren die essentieel zijn voor de voedselproductie. Britse boeren hebben de meest strikte veiligheidsmaatregelen waar het gaat om het gebruik van antibiotica en andere medicijnen. Zij spelen een cruciale rol bij de behandeling van zieke dieren, en dieren worden net als mensen zo nu en dan ziek.''

Laatste reacties

  • Arnens

    Dan zul je dit beleid ook moeten doortrekken naar de mens. antibiotica gebruik bij de mens leidt ook tot resistentie en alle antibiotica voor humaan gebruik komt ook in het milieu!

  • jordi 1455

    @Arnes dat weet Den Haag donders goed maar dat scoort niet bij het volk.

Of registreer je om te kunnen reageren.