Home

Nieuws 713 x bekeken 1 reactie

Welles-nietes MKZ duurt voort

Den Haag - Met een hoorzitting van de bezwarencommissie van het ministerie van Economische zaken is donderdag een nieuwe bladzijde toegevoegd aan het conflict over de ruimingen in Kootwijkerbroek vanwege een mond- en klauwzeerbesmetting in 2001.

Ministerie en de getroffen Kootwijkerbroekse boeren blijven tegenover elkaar staan. Bij de hoorzitting is donderdag niet alleen de juridische onderbouwing en de rechtmatigheid van de besmetverklaring aangevochten. Woordvoerder Lau Jansen van de Stichting onderzoek Mond-en Klauwzeer Kootwijkerbroek zegt dat op grond van de beschikbare gegevens heel goed kan worden geconcludeerd dat de vaststelling van MKZ in Kootwijkerbroek is gebaseerd op een verkeerde analyse van het Instituut voor Dierziektecontrole (nu Centraal Veterinair Instituut).

Jansen stelt dat het laboratorium niet zorgvuldig heeft gewerkt: "Het laboratorium vermoedde MKZ, het laboratorium wilde MKZ, het laboratorium stelde MKZ vast", aldus Jansen.

Het ministerie houdt staande dat de MKZ-vaststelling juist was en ook rechtmatig. De bezwarencommissie denkt binnen drie maanden advies uit te brengen aan staatssecretaris Sharon Dijksma. Daarna neemt de staatssecretaris een nieuwe beslissing en vervolgens zal de zaak waarschijnlijk worden voorgelegd aan het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Eén reactie

  • minasblunders1

    Natuurlijk wilde men MKZ. Het hele 'MKZ'-gebied was nl. al ingetekend als natuur, inclusief Anjum en Ee.

Of registreer je om te kunnen reageren.