AlgemeenNieuws

‘Voorstellen Dijksma niet aan boer uit te leggen’

Den Haag – LTO Nederland baalt van de voorgenomen besluiten van Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken over derogatie, gebruiksnormen en dierrechten.

“Het pakket maatregelen uit de brief pakt voor alle sectoren beroerder uit dan wij vreesden”, aldus Hans Huijbers, portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen van LTO Nederland, “De voorstellen zijn aan een boer niet uit te leggen.”

LTO ziet in de lagere gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat een signaal dat de politiek niet begrijpt wat voor een goede landbouwpraktijk nodig is. Het voort laten bestaan van dierrechten afgezet tegen de derogatie noemt Huijbers een “akelige manier van beleid maken en niet begrijpen wat er aan de hand is op het boerenerf”. “Deze ellende is te danken aan de Nitraatrichtlijn en actieprogramma’s die niet sturen op doelen, maar op middelen, terwijl de grondwaterkwaliteit steeds beter wordt,” aldus Huijbers.

80 in plaats van 70 procent grasland en een lagere derogatie van 230 kilo stikstof op zand in het Oosten en Zuiden noemt Huijbers een “zeer onwelkome verrassing”. “Een lagere derogatie is vanuit een goede landbouwpraktijk onbegrijpelijk, want op deze manier worden korte bedrijfseigen kringlopen doorbroken en vervangen door kunstmest.” Dat het bouwplan nu ineens nog moet worden omgegooid noemt LTO “van de zotte”.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin