Home

Nieuws 89 reacties

'Voorstellen Dijksma niet aan boer uit te leggen'

Den Haag – LTO Nederland baalt van de voorgenomen besluiten van Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken over derogatie, gebruiksnormen en dierrechten.

"Het pakket maatregelen uit de brief pakt voor alle sectoren beroerder uit dan wij vreesden", aldus Hans Huijbers, portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen van LTO Nederland, "De voorstellen zijn aan een boer niet uit te leggen."

LTO ziet in de lagere gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat een signaal dat de politiek niet begrijpt wat voor een goede landbouwpraktijk nodig is. Het voort laten bestaan van dierrechten afgezet tegen de derogatie noemt Huijbers een "akelige manier van beleid maken en niet begrijpen wat er aan de hand is op het boerenerf". "Deze ellende is te danken aan de Nitraatrichtlijn en actieprogramma's die niet sturen op doelen, maar op middelen, terwijl de grondwaterkwaliteit steeds beter wordt," aldus Huijbers.
80 in plaats van 70 procent grasland en een lagere derogatie van 230 kilo stikstof op zand in het Oosten en Zuiden noemt Huijbers een "zeer onwelkome verrassing". "Een lagere derogatie is vanuit een goede landbouwpraktijk onbegrijpelijk, want op deze manier worden korte bedrijfseigen kringlopen doorbroken en vervangen door kunstmest." Dat het bouwplan nu ineens nog moet worden omgegooid noemt LTO "van de zotte".

Laatste reacties

 • l coumans

  heb ergens hier gelezen; sharon met een 5.4 ga je niet over , is het niet beter sharons cijfer optekrikken zodat ze wel over gaat. zijn wij er vanaf.

 • koestal

  Het zal Dijksma een zorg zijn ,haar salaris gaat gewoon door,misschien heeft de Tweede Kamer hier nog iets over te zeggen,anders kunnen de boeren maar beter uithuilen,veel boeren hadden het maiszaad al besteld of al in de schuur liggen,probeer nog tijdelijk een stuk grond aan een akkerbouwer of een loonwerker te verhuren om daar mais op te verbouwen,creatief boeren noemen ze dat

 • ridder1954

  tis gewoon boertje pesten

 • groot7731

  Het is de belangenorganisaties niet gelukt om de politiek te overtuigen. Dat is wat moet gebeuren!

 • aschuil

  Onbegrijpelijk.

  Wij als Nederlandse boer kunnen nog meer en betere produceren als de mestregels worden versoepelt.

  Wat heerst er nu op de wereld: honger en een tekort aan aardolie producten. Omdat wij niet meer mest mogen gebruiken, zal de productie lager zijn terwijl er meer kunstmest (chemisch product) gebruikt wordt.... Staat haaks op de principes die er in de wereld zijn....

 • jordi 1455

  ik zou zeggen start een petetie waar in we dijksma's aftreden eisen en de afschaffing van de mestwet.

 • leftturn

  walgelijk spelletje, vorige week wyno en helma slijmen om stemmen, nu kunnen we kapot vallen. had wyno nu echt gedacht dat baantje nog te krijgen in brussel.
  wat een stelletje hypocrieten, bah.

 • 344412

  Onbegrijpelijk, geen enkele waardering voor alle milieuwinst die is geboekt, geen enkel stimulans richting kringloop-denken. Meer kunstmest kopen en meer mest de vrachtauto in. Demotiverend, wat mij betreft wordt er een administratie-boycot georganiseerd: niemand vult zijn gecombineerde opgaven in, medicijn-registratie, bemestingsplan, overal mee stoppen!

 • sexbom

  344412 geeft het juiste antwoord overal mee stoppen.

 • anton1937

  Met de stelling van Huijbers ben ik het volledig eens. Het blijkt dat Sharon Dijksma niets,maar dan ook totaal niets van de landbouw. Een petitie dat deze staatssecretaris moet aftreden lijkt mij het beste middel om verlost te worden van deze mispoes.

 • koster

  344412 heeft helemaal gelijk, maar ik ga het niet doen. Veels te veel kikkers die niet in de kruiwagen willen

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • niet

  das het probleem bij jullie he, krijgen zo geld in het laatje anderen moeten er gewoon voor werken!!

 • w v gemert

  Er is maar een methode om haar te stoppen: alle overleg met haar afzeggen.

 • theorikyreintjes1

  Bij ons ligt het niveau op de kleuterschool hoger dan bij deze Staatssecretaris.

 • maatje 1904

  en lto soebat maar door. stoppen met die hele zooi

 • groot7731

  @344412, moet milieuwinst beloond worden? Wanneer ik geen bekeuring krijg voor een snelheidsovertreding omdat ik mij aan de snelheid houd ga ik toch ook geen bonus claimen.

 • simpel boerke

  Goed gedaan DIJKSMA, om dit zo laat voor elkaar te krijgen. Wel eens over nagedacht hoe wij,zo laat in het voorjaar, er in de praktijk invulling aan moeten geven.

 • jrboer

  Volgens mij vergeten we met z'n allen wel dat in het zuiden de nitraatrichtlijn niet is gehaald. Dat de regels worden aangescherpt is dan logisch. De meesten durven het niet te zeggen maar ik geloof dat dit te maken heeft met de overbemesting die daar plaats vindt of heeft plaats gevonden.
  Alle reden om nu ook vaart te zetten achter het halen van de mestverwerking en daardoor geen overschrijding te krijgen van het fosfaatplafond. Daar zijn namelijk ook afspraken over gemaakt...

 • boevermans

  Dan kunnen we dit jaar de derogatie wel vergeten.
  Nu nog gras zaaien betekend de eerste snee gras missen.
  Geen derogatie is 400 kuub extra mestafzet.
  Deze mest kunnen we niet missen, dus kunstmest.
  Al met al kost het weer extra geld en energie, wat niet nodig was.
  Dit is beleid wat tegen alle landbouwpraktijk in gaat.
  Walgelijk.

 • 344412

  @groot7731: we rijden al jaren 80 op de snelweg, we willen graag 85, maar wat doet Dijksma: 70 voor iedereen omdat er soms iemand 100 rijdt!

 • greta 1475

  LTO waar ben je voor de zoveelste keer net meer dan 700 euro aan jullie overgemaakt het is de laatste keer geweest stoppen met die zooi moet nu kunstmest kopen !

 • Elevage

  Dat de voorstellen niet aan boeren zijn uit te leggen betekend dat Dijksma geen ene drol begrijpt van de landbouw. En dit komt volgens mij omdat ze niet goed wordt voorgelicht! Omdat ze gegevens mist en inzicht gaat ze maar wat roepen,en dat is vooral gebaseerd op ambtenaren die nog nooit verder zijn gekomen dan hun eigen betegelde achtertuin.
  LTO laat eens wat van je horen, en dan niet achteraf huilen dat het niet goed is. Ergens in het voortraject hadden jullie al op je strepen moeten gaan staan!!!

 • polsbroek

  Dijksma methode is ;eerst een veer in je kont steken ,dan de regels strakker aan halen Ze is een ramp voor de boeren maar leuk voor de natuur mensen want daar kan ze meer stemmen halen maar niet betalen Dat mogen de boeren doen

 • groot7731

  @elevage, helemaal mee eens!!!!

 • Heijdravleesvee

  Eens Met v. Gemert. Alle overleg opschorten en vertrouwen opzeggen in overheid en alle overige overheidsinstellingen. Maar ja. De angst is groter dan de wil om gezamenlijk dit probleem aan te pakken.

 • heijden8

  DIJKSMA is ook maar n poppetje dat ja of nee mag knikken.
  zoals men het wil hebben
  praat ik nou over politiek of met belangen behartigers
  wie het weet mag het zeggen
  DIJKSMA kan het goed in woorden overbrengen zoals men het wil.
  het doel is volgens mij dat Brabant over ongeveer 15 A 20 jaar
  geen intensive veehouderij meer mag hebben
  heb ik al 15 jaar geleden in het provinciehuis horen luiden.
  wat er van waar is weet ik niet
  naar het schijnt is men er druk mee bezig
  als ik de reacties hierboven lees begin ik er meer en meer
  in te geloven.. ben het met Willie wel eens ..
  n collega .
  iedereen veel succes...

 • zon

  Het overleg met Dijksma opzeggen is het beste,alleen daar heeft ze ons ook al mee te pakken want laatst heeft ze iets gezegd in de zin van dat alle landbouwsectoren samen op moesten trekken,dat zou beter zijn voor haar als aanspreekpunt.
  Dit is niet mogelijk omdat de belangen teveel verschillen onderling.
  Als iedereen van haar dan toch in 1 partij moet,waarom hoeft de politiek dat dan niet?
  Daar heb je ook veel verschillende partijen met onderlinge verschillen.

 • durkje52

  We moeten de weg maar weer eens op.
  Zelf in actie komen. LTO praat alleen maar en achteraf iedereen de schuld geven.(snap niet dat er nog iemand lid is.)
  De doorsnee burger snapt er geen snars van wat hier nou weer in Nederland gebeurt. Die zien alleen een giertank rijden.
  En wij boeren krijgen de zoveelste regel weer om de oren gegooid dit jaar.
  Medicijn gebruik bijna nul. En nu de mestregels aan gescherpt.
  Nou regels zijn er om te breken.
  Er zijn er ook maar weinig mensen die zich houden aan de snelheid op de weg. Het word weer creatief boekhouden dus!

 • Heijdravleesvee

  Het lijkt wel een nationale sport om juist die verdeeldheid binnen de verschillende veesectoren te kweken. Burgers worden door vele partijen continu wijsgemaakt hoe slecht wij het in NL wel niet doen in de veehouderij/landbouw. Daarop volgen dan alle regels en wetten met bijkomstige kostprijs verhogingen die we extra krijgen op de Europese. En dat is gelijk het belangrijkste punt waarin alle sectoren gezamenlijk in op zouden kunnen trekken.

 • BetterCows

  Dank je wel varkensmest dumpers in het zuiden !

 • wullum

  Hoe zou men in dit land reageren indien men onsympathieke maatregelen zou gaan opleggen aan bevolkingsgroepen waar wilders geen fan van is ?

 • koestal

  afgelopen week nog even bij het Chinese staatsbezoek met premier Rutte even de Nederlandse melkveehouders de hemel in prijzen,nu een paar dagen krijgen die melkveehouders van haar weer een schop onder de kont.Wispelturigheid kan haar niet worden ontzegd. De Tweede Kamer zal wel weer ja en amen zeggen,die hebben het te druk met Wilders,minder,minder !

 • el

  Met zijn allen de giertank vol stront en op naar den haag!

 • boerin Friesland

  Een auto rijdt niet op water , maar op brandstof. Om de motor van een plant draaiende te houden heeft ze voedings-stoffen nodig , stront dus of on-natuurlijke kunstmest. Maar ja , aan kunstmest zit geen luchtje. Alleen luchtjes uit spuitbussen worden door de consument geaccepteerd .
  DUS van Dijksma mogen alle planten ANOREXIA krijgen.

 • jjjvanmelick

  Jammer,
  dat de Partij van de Arbeid - naar het ons toeschijnt - geen mensen meer kan plaatsen op de belangrijkste post in het politieke landschap, welke naast verstandelijk inzicht, ook zuivere kennis hebben van grote levensvraagstukken...
  Resultaat hiervan is, dat de levende teeltlaag van de Aarde ondertussen is verworden tot dode chemie; is het daarom, dat we als domme mens ons steeds meer verbinden met verstandsverlies.
  Ook op dit vlak, zal de wal het schip onherroepelijk keren.
  Ik heb gezegd.
  Joep.

 • japie455

  allemaal lidmaatschap LTO opzeggen, kijken of ze dan uit hun winterslaap komen!

 • Martin Oldenhof

  Alle reacties hier plaatsen is begrijpelijk, maar daar komen we niet direct veel verder mee. Kan het vakblad de Boerderij niet een pagina kopen in de landelijk kranten en alle reacties daar publiceren? Misschien krijgen we dan geheel Nederland wakker dat het zo niet verder kan. We lopen met de agrarische sector voorop, maar hoelang nog? Laatst was er nog een onderzoek dat wij de grootste werkgevers van Nederland zijn. Met dit beleid zullen er veel ontslagen komen.

 • appie19979

  De mensen die de oogkleppen niet op hadden en de laatste jaren het nieuws gevolgd hebben, zagen dit aankomen. Ik schrik er dus niet van!

 • alco1

  appie. Het nieuws van de laatste jaren was juist dat er steeds meer verschraling te zien is, dus ik begrijp niet wat je bedoelt.
  Ik denk en hoop in ieder geval dat het verstand van onze regelgever is een keer gaat werken.

 • m.en.mh.miedema

  Deze mestwet ellende is mede te danken aan de onwil en eigenwijsheid van LTO zelf toen men deze regelgeving heeft bedacht. De 50 ml nitraat per liter grondwater was het uitgangspunt. Op mijn opmerking tijdens een vergadering hierover dat er dus grondwatermonsters genomen moesten worden (toen nog lid van die club) om te zien waar de problemen zaten en waar niet, wilde het bestuur daar absoluut niets van weten. Later bleek dat er weldegelijk monsters waren genomen en daaruit bleek dat alle klei en veen en een deel van het zand al aan de nitraatrichtlijn voldeed(de hoogste waardes in mijn regio werden trouwens onder de bossen gevonden!), deze landbouwgronden zijn dus niet uitspoelingsgevoelig en hadden ook nooit als zodanig mogen worden aangemerkt. Alleen op een aantal(hoge/droge) zandgronden gaf dat problemen. LTO liegt zijn eigen leden voor, ben dan ook geen lid meer.

 • Mfb

  Als LTO er niet was geweest hadden we 10 jaar terug al GEEN derogatie meer gehad. Ik lees hier veel reacties van meelopers die dus niet betalen maar wel profiteren van wat LTO voor ons uit het vuur sleept.
  Wanneer je niet mee betaald heb je ook geen recht om te klagen.
  Ik roep dan ook iedereen op om lid van LTO te blijven of te worden. Alleen dan staan we sterk als sector.

 • deer123

  Boerin Friesland, en wie levert de kunstmest ??
  DSM > DE STAATSMIJNEN !

 • 344412

  Inderdaad erg jammer dat er hier op LTO gefoeterd wordt terwijl die drie jaar lang hun best doen werkbare regels over te houden. LTO heeft nitraatrichtlijn niet bedacht hoor, bijzonder spijtig dat er bij EZ blijkbaar niet naar bedrijfsleven geluisterd wordt, alle inzet van LTO ten spijt.Wat hebben de niet-leden gedaan in Den Haag?

 • appie19979

  @alco1, Ik bedoel het nieuws uit Europa (die hebben deze regels verzonnen). Wij mochten altijd al meer als de rest in Europa en de grote landen gaat dat nu een beetje tegen staan. Niet dat ik er blij mee ben, maar ik zag wel aankomen dat er een keer iets ging gebeuren.
  @Miedema, ik denk niet dat het lidmaatschap van LTO opzeggen de oplossing is. Na het verdwijnen van de productschappen ben ik blij dat de LTO er nog is. Hopen dat we samen met LTO het maximaal haalbare er nog uit kunnen halen wat er in zit!

 • minasblunders1

  Geen recht om te klagen, Mfb? De LTO heeft geen recht om de sector te vertegenwoordigen. Laten we het daar eerst eens over hebben. De LTO vertegenwoordigt een paar % van de (vnl. grote) boeren en offert de rest daar voor op.

 • wmeulemanjr1

  In hoeverre is het nog slim om landbouwgrond zeer duur aan te kopen waar vervolgens zeer weinig mest op mag en over een x-aantal jaren nog weer minder op mag, als het dan ooit nog een keer over te nemen is, of we verkopen de 'ziel' uit ons bedrijf en gaan dan massaal over op erfpachtconstructies in de toekomst met het nadeel dat anderen de 'baas' over je worden

 • anton1937

  Zonder LTO is de landbouw in Nederland nergens. Een persoon als Huijbers vertegenwoordigd de landbouw voortreffelijk. Ik ben geen lid van LTO maar de LTO vertegenwoordigd de boeren prima.

 • minasblunders1

  Natuurlijk is het niet slim om dure grond aan te kopen, Meuleman. Zeker niet als je snapt wat de mestwet werkelijk uitrekent; Als je minder grond hebt (dus meer gve per ha.), dan kan je meer mest op je eigen grond uitrijden, dus haal je meer opbrengst van je grond. Als je meer grond aankoopt/pacht, dan wordt je door de mestwet gedwongen je land steeds verder te verschralen. Extra land kost dus aan 2 kanten geld.

 • m.en.mh.miedema

  Reactie op # 42,44,45.
  Ik had het over een ledenvergadering van voor deze mestwet, de nitraatrichtlijn was toen nog geen gelopen race! De mannen achter de bestuurstafel wilden toen niet vertellen hoe je grondwatermonsters moest nemen en wie dat eventueel kon doen. (als we daar aan moeten beginnen')Met de monsteruitslagen hadden ze een wetenschappelijk bewijs om aan te tonen dat landbouw in het overgrote deel van Nederland geen nitraatvervuiling van het water veroorzaakt en dus ook niet uitspoelingsgevoelig is! Als je dan later hoort dat die kennis er al was dan kan ik niet anders zeggen dat er op die avond gewoon de leden zijn voorgelogen en dat men deze mestwetgeving niet wilde tegenhouden. Dit versta ik niet als belangenbehartiging en aan zulke (politieke) spelletjes wil ik niet meebetalen!

 • gjh

  juist miedema goeie reactie, mfd door de lakse houding van jou lto worden de niet leden ook in het gat getrokken omdat lto voormannen andere doelen hebben en zeker geen boeren belangen. Hoe eerder dat ze de deuren sluiten hoe beter die paar leden die ze nog hebben kunnen best zonder lto

 • japke33

  Als we het er allemaal niet mee eens zijn, inclusief het grote LTO, waarom doen we er dan niks aan met ons allen!!! Dan schrikken ze daar in Den Haag misschien eens van de boeren. Nu laten we altijd alles maar over ons heen komen. We klagen wel, maar ze weten daar ook wel dat er toch geen actie ondernomen wordt. Dus dan hebben ze er ook geen problemen mee om de boertjes te pesten. Denk dat het nodig eens tijd wordt, dat de boertjes eens terug pesten!!

 • Mfb

  De LTO voormannen zijn boeren net als wij die hun tijd opofferen voor ons. Het is zeker geen best betaalde baan.
  Als je het niet eens bent met het beleid is de gemakkelijkste weg om te gaan klagen en je lidmaatschap op te zeggen.
  Je kunt ook mee gaan denken en in het bestuur gaan zitten. Te lezen aan de reacties hier tijd en ideeën zat.

 • zon

  Beste Mfb,ikben geen lid van LTO en wil hetniet worden,dat wilniet zeggen dat ik dus geen recht van spreken heb.

 • Mfb

  Ik kan je niet tegenhouden maar je bent wel iemand die gratis meelift met alles wat LTO voor ons doet.
  Moreel gezien heb je dan geen recht van spreken en ook geen recht op derogatie

 • alco1

  Even een na denkertje. Ik was niet geschikt voor het LTO omdat ik te vaak een afwijkende mening had. Wat zijn de anderen dan?

 • minasblunders1

  Mfb, dan hoeven we dus ook niet mee te doen aan de mestwet. Die komt nl. ook van de (Z)LTO.

  En inderdaad Alco: afwijkende meningen kunnen ze daar niet hebben.

 • vandenbrandcv1

  als je geen lid wil zijn van lto, word je toch lid van een vakbond zeker. beter dan alleen klagen toch??????

 • Mozes

  De regels omtrent de derogatie worden niet vastgesteld door LTO. Ook niet door de PvdA of Den Haag. Ze worden vastgesteld door de Europese Commissie.
  LTO is niet de enigste belangenbehartiger, de NVV en de NMV zijn er ook nog. De NVV schijnt zelfs meer leden te hebben dan de vakgroep varkenshouderij van LTO. Waarom hebben deze vakbonden de nieuwe regels omtrent de derogatie niet tegengehouden als dat zou kunnen?

 • alco1

  Net alsof naar het NVV en NMV geluisterd zal worden in onderhandelingen. Ze worden niet eens uitgenodigd. Nee daarvoor moet je ja knikkers hebben. Ik stoot hiermee wel veel LTO-ers mee tegen het zere been. Vooral die veel inzet tonen in plaatselijk beleid. Sorry daarvoor. Maar landelijk gezien kijk ik er wel zo tegen aan.

 • jordi 1455

  @Mfb, wie geen lid is van de LTO is het 9 op de 10 niet met hun eens, waarom zou lid willen zijn van een organisatie die jouw belangen niet vertegenwoordigd?

 • Koeienboer

  Iedereen wordt opgeroepen om over een paar dagen de meitelling in te gaan vullen? Laten we allemaal maar wachten tot 14 mei....

 • gjh

  mfd wat een grapjas ben je je zegt voor alles wat lto doet kortom dat is niet veel alleen maar meelullen met de grote rest en ja knikken.

 • m.en.mh.miedema

  Mfb, de M van deze M en MH IS bestuurlijk bezig geweest (wat nou reageren vanaf de zijlijn?) voor de LTO en heeft daarbij ondervonden dat er bij het hoofdbestuur een bureaucratische vergadercultuur heerst die er voor zorgt dat er van de goede ideen en voorstellen van de regio bestuurders (die meestal wel hun stinkende best doen) vrijwel niets op de tafels van de beleidsmakers in Brussel en Den Haag terecht komt. Onrealistisch, niet haalbaar, te moeilijk etc. Je moet vooral geen politici en ambtenaren voor het hoofd stoten anders kan je eigen vergaderpluche wel eens in gevaar komen. In plaats daarvan was het eerder een uitleg orgaan van wetgeving richting leden. Ja knikkers zijn veel gemakkelijker en zoals Alco zegt, een afwijkende mening werd niet gewaardeerd. En als je denkt dat het tikken van wat tekst gelijk staat aan besturen dan zegt dat meer over jouw bestuurservaring. Wij hebben onze (LTO) les wel geleerd en doen niet meer met ze mee. En wel of geen derogatie voor LTO leden, als LTO bij de les was geweest dan had het overgrote deel van landbouwend ned. geen derogatie nodig.

 • EMERGO!

  Europa heeft een voorstel van Dijksma en achterban gehad. Derogatie is nog niet eens verleend en er is dus ook nog niet definitief besloten. Ik vraag me zeker af of dit alsnog met terugwerkende kracht gaat gebeuren!
  Reken er maar niet op. Bovendien gaat het Brussel alleen om de nitraat richtlijn. Nederland komt met fosfaatregels en alle ongein eromheen. We vergelijken dus appels en peren. Stikstof en fosfaat hebben verband omdat ze beiden in stront zitten. Het probleem zit in de omgekeerde denkwijze van een aantal mensen/geleerden. Wie heeft hier mestmonsters van Rundveemest met meer dan 4 kilo stikstof? of meer dan 1,7 kilo fosfaat?? wanneer je mais voert heb je daar geen last van! Degenen die veel mais voeren en verbouwen, piepen hier het hardst! Gevolg van deze beslissing is simpel. Meer gras in rantsoen = meer ureum in melk = meer stikstof en fosfaat in stront = meer afvoeren en meer aanvoeren = meer omzet = meer belasting/btw. ECONOMIE mensen!!! daar draait het om

 • koestal

  Dijksma heeft nu de kat in de gordijnen,Belgische en Duitse boeren gaan gewoon hun gang

 • koestal

  Boertje pesten is weer begonnen,wanneer houdt het weer op ?

 • ljdekker

  Iedereen maar roepen en klagen. Vervolgens doen we allemaal ons best om er aan te voldoen, want zo werkt het in Nederland. LTO als slapjanus komt met een reactie als; 'niet blij' en 'we hadden dit anders gezien'. Het draait er straks allemaal weer op uit dat we er weer netjes aan voldoen en al klagend 80% gras verbouwen.

  Wat men niet snapt is dat het in Nederland precies andersom werkt dan de meesten denken. Hard werken wordt afgestraft en niks doen wordt beloond. Voorbeeld: iemand is werkloos en krijgt WW. Een ander werkt 60 uur in de week en heeft daardoor een flink inkomen. Degene die zijn best doet (en dus veel verdiend) moet flink belasting betalen. Het is, in deze tijd, misschien een wat slecht voorbeeld; maar de strekking is duidelijk.
  Studeren op het HBO hetzelfde verhaal. Of je nu een 6 of een 8 haalt voor een bepaald tentamen; de studiepunten zijn binnen. Het heeft dus geen enkele zin om goed je best te doen.
  Zo zijn er tal van voorbeelden die deze denkwijze uiteenzetten en die allemaal dezelfde strekking hebben, namelijk; de overheid houdt de hand boven je hoofd als je ergens niet goed in bent.

  Laten WIJ als sector nu ook eens laten zien dat we het er niet mee eens zijn. Niet dat laffe gedoe en schoorvoetend akkoord gaan. Hierbij moet de inzet van drastische maatregelen niet geschuwd worden, want de landbouw is de sector waar de BV Nederland momenteel op draait!

 • koestal

  Vorige week bij de Chinese delegatie prijst ze de Nederlandse melkveehouders nog de hemel in ,een paar dagen later krijgen die melkveehouders weer een schop onder de kont. Dat is het smerige van politiek.

 • ljdekker

  En vandaag zegt ze dat ze de melkveehouderij kansen wil geven. Lijkt er niet op!

 • somporn

  In Den Haag zijn ze oost indisch doof en doen ze datgene wat hen goed uitkomt.
  Volksvertegenwoordigers,laat me niet lachen.
  Ze zitten er alleen voor zich zelf,is het feest in Den Haag afgelopen gaan ze of graaien in Brussel of worden burgemeester of komen in de raad van toezicht.
  Zodra je hoog in de politiek zit zijn je kosten gedekt voor het leven en al je vrienden worden onder gebracht in graaibaantjes.
  Lang leve de politiek.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • evanderpasch1

  Zo geweldig zijn we ook niet met deorgatie in denemarken telen ze minder en mogen wel 250 kg stikstof gebruiken en de meeste landen hebben LANDELIJK geen mestprobleem maar veehouderij zit wel in gebieden bij elkaar maar je ziet er nooit een mestvrachtauto rijden Als we het grondwater hetzelfde peilen als in frankrijk is nitraatprobleem opgelost Ook al zitten bijna alle varkens zitten in bretanje

 • famtillemans1

  tijd voor actie ..dijksma snapt t niet ..we moeten alles maar ook alles plat gooien dat ze weer leren respecteren wat wij voedselproducenten doen ..ze willen in den haag niet meer luisteren dan maar voelen

 • koestal

  Dijksma is nu wel echt de weg kwijt,ze kan zich nu wel weer beter met kinderopvang beter houden

 • Demeter Griend

  Over 4 jaar gaat het er gewoon af net als in Duitsland.
  Kunnen we weer over de ketsplaat uitrijden.

 • haj146

  onvoorstelbaar, slechts alleen de agrarische sector om zeep helpen. Daarvoor zit DIJKSMA er. Ik ben er voor niet meer te onderhandelen. geen gecombineerde opgave en mestplannen e.d. laat ze t bekijken. Als redder van de BV Nederland zo de gek aan gestoken worden in onaanvaardbaar. Anders op naar den Haag. dit kan zo niet langer!

 • magele

  Bij de rode partijen vindt je alleen maar saboteurs, ze gedragen zich precies als Stalin, gewoon alle boeren opruimen.

 • mldijkstra

  Tjonge, wat een geklaag. Het heeft veel weg van het slachtofferen van de slecht nieuwsbrenger. Ik durf best te geloven dat Dijksma haar best heeft gedaan. Misschien is het zelfs wel het hoogst haalbare op dit moment.

 • donkersmelkvee

  Ik betwijfel ten zeerste dat st secr Dijksma haar uiterste best heeft gedaan voor onze landbouw.
  We worden met de derogatie gestraft.
  We worden nagenoeg verplicht met de vergroening mee te gaan.
  We moeten staks x % blijvend grasland hebben
  We moeten straks minimaal 3 gewassen telen enz enz enz.
  We moeten straks mest verwerken.

  Kortom, we moeten van alles en mogen steeds minder.
  Daarnaast leveren we met zn allen ook nog eens een heleboel grond in voor woningbouw, industrie en natuur. Hoe kunnen bedrijven die meegroeien met de tijd dan nog extensieveren of op zijn minst niet intensiever worden?

 • leo,s vriend

  donkers, die regels gelden ook voor de rest van de intensieve landen in de EU.

 • donkersmelkvee

  Mts.menkhorst, evenzo achterlijke regelgeving bedacht door een subsidie geile roemeen zonder enige ambitie. Het is toch een voldongen feit dat de landbouw 'de groene ambities' dubbel gaat betalen.

 • alco1

  @donkersmelkvee. Regels zijn er nu eenmaal nodig, maar de uitleg waarom ontbreekt vaak. Dit is voor mij een teken van onkunde.
  Och en Dijksma doet ongelooflijk haar best, maar ze is slechts een marionet van de ambtenaren die er door alle verkiezingen heen, gewoon blijven zitten.

 • leo,s vriend

  Juist, alco.

 • vanWijnbergen

  Waarom moet er onderscheidt gemaakt worden in bepaalde gebieden van Nederland??

  Waarom niet gewoon HEEL simpel:

  250 kg N uit dierlijke mest op grasland (op alle grond soorten)
  170 kg N uit dierlijke mest op alle akkerbouw gewassen INCL MAIS.

  Kan de 80-20 regeling ook komen te vervallen! Het is immers interessanter om dan meer gras te telen ivm meer plaatsingsruimte

 • alco1

  @Van Wijnbergen. Het kan nog veel beter, n.l.
  'Een Evenwichtsbemesting'
  Elk jaar een bodemmonster met daarbij een bouwplan.
  Daarop volgend een bemesting naar eigen inzicht en het bodemmonster van het volgend jaar laat de benodigde bijsturing zien.
  Dit moet je zien als een voorschot nota van bv. gas.
  Als je teveel bemest snij je je zelf in de vinger voor het volgende jaar.
  Daarnaast natuurlijk zoveel mogelijk natuurlijke mest.
  Dit is voor alles beter:
  Optimale opbrengsten, waardoor minder invoer van sojaproducten e.d.
  Geen overbemesting meer bij iemand die maar één pony heeft op één ha.
  Fraude is uit de wereld omdat er geen vraag naar is.
  Minder de spuit nodig, omdat door verschraling steeds meer onkruiden de kans krijgen.
  Een geweldige boost om uit de crisis te komen.
  Minder mensen die 'verward worden'.

 • koestal

  De Tweede Kamer gelooft haar graag,ze houden wel van machtsspelletjes,de boeren hebben toch geen keus

 • koestal

  boeren zijn de speelbal van de politiek,er wordt koehandel gedreven tussen de politieke partijen ,de illegalen krijgen vrij toegang tot Nederland ,de hogere inkomens hoeven weer minder belasting te betalen

 • no-profile-image

  cross

  Negeer politiek, da''s pluchepop van ultrarijke inteelt, zie rothschilds, goldsachs, bilderberg, die volk al eeuwen plundert. Niet meer stemmen of belasting betalen en eigen munt hanteren. In R'dam hebben ze de dam als betaalmiddel. Lees verder Micha Kat over alle misstanden in dit kleine landje.

Laad alle reacties (85)

Of registreer je om te kunnen reageren.