Home

Nieuws

Voedselprijzen licht omlaag

Washington – Voedselprijzen zijn wereldwijd licht gedaald, maar blijven gevaarlijk dichtbij recordniveaus die in augustus 2012 zijn opgetekend. Dat concludeert de Wereldbank op basis van zijn voedselprijsindex.

Volgens data van instituut van de Verenigde Naties zijn prijzen in de periode van november 2013 tot en met januari 2014 met 3 procent gedaald, vooral doordat graan en suiker goedkoper zijn. Volgens de Wereldbank houdt druk op prijzen voorlopig aan.
Daarmee was de daling minder scherp dan in het voorgaande kwartaal. Prijzen lagen 11 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar en 18 procent lager dan de historische piek achttien maanden geleden. De prijs van granen daalde 5 procent, maar dit beeld is vertekend. De prijsindex voor rijst, gebaseerd op Thaise export, steeg 3 procent in prijs, terwijl mais 2 procent slechts aan prijs inleverde.
De grootste prijsdalingen vonden in het kwartaal dan ook plaats bij tarwe (15 procent) en suiker (16 procent). Over geheel 2013 daalde de prijs voor mais evenwel met 35 procent terwijl rijst 20 procent verloor. Soja, een belangrijke veevoergrondstof, is nu 21 procent goedkoper. De Wereldbank verwacht door een grote oogst van mais in de Verenigde Staten, grote rijstoogsten in Thailand en India en meer productie van graan in de EU en het Zwarte Zee-gebied aanhoudende druk op prijzen.
Tegelijk ziet de Wereldbank geen scherpe prijsval. De vraag voor verwerking van graan in veevoer in China en de VS neemt toe terwijl in de VS ook steeds meer mais wordt gebruikt als grondstof voor bio-ethanol. De organisatie ziet grote regionale verschillen. Waar relatief open economieën als de VS, EU en Japan kunnen profiteren van mondiale prijsontwikkelingen, is dat veel minder het geval in minder koopkrachtige en op de wereldmarkt aangesloten landen in bijvoorbeeld Afrika of Zuid-Azië, die bovendien zwakkere munteenheden hebben.
De Wereldbank kijkt ook naar de prijsontwikkeling van brandstof en kunstmest. De prijs voor kunstmest steeg 4 procent van november tot en met januari, maar daalde ten opzichte van een jaar eerder met 21 procent. Ruwe aardolie daalde zowel in dat kwartaal als over het gehele jaar bezien met 3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.