Home

Nieuws

Voedingscentrum: 'superfoods' niet zaligmakend

Den Haag - Uit een onderzoek blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders het noodzakelijk vindt om superfoods te eten naast de gewone voeding. Dat is voor het Voedingscentrum, het instituut van de ministeries van Economische Zaken en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het teken om in actie te komen. Wondermiddelen als superfoods bestaan niet, stelt het Centrum.

Producten zoals gojibessen, chiazaad, hennepzaad, algenextracten, tarwegras en kokosvet worden al enige tijd aangeprezen als superfoods. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden ze uiteenlopende ziekten en ongemakken voorkomen.

Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, stelt dat de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn. Bovendien lopen mensen gevaar er een te eenzijdig dieet op na te houden, omdat één voedingsmiddel niet alle belangrijke voedingstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft. "Als je gezond wilt eten is variatie het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om te eten volgens de Schijf van Vijf en volop te variëren met groente en fruit."

Het Voedingscentrum benadrukt dat het 'in principe' geen probleem is om superfoods te kopen. Maar door de gebruikte marketingstrategie lopen mensen het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon omdat ze denken dat alle noodzakelijke voedingsstoffen in 'superfoods' zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.