AlgemeenNieuws

VanDrie Group: verplaatsen naar Oost-Europa is niet haalbaar

Mijdrecht – Het verplaatsen van delen van de kalversector naar andere delen van Europa om verspreiding van dierziekten te voorkomen is erg kort door de bocht en simplistisch gedacht.

Dat zegt Henny Swinkels van de Van Drie Group in reactie op het advies van het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving. Deze onafhankelijke adviesgroep adviseert om bijvoorbeeld een deel van de kalversector te verplaatsen naar Oost-Europa om de import van kalveren uit deze landen te verminderen, en daarmee het risico op verspreiding van dierziekten te verkleinen.

Swinkels vindt deze gedachte totaal niet realistisch. “Ik begrijp de gedachte wel, maar het is volledig theoretisch. Dan zou je ook transporten van goederen en reizen van mensen moeten beperken.” Binnen de economische grenzen is het volgens Swinkels niet haalbaar om delen van de sector te verplaatsen naar Oost-Europa. “Als Van Drie hebben we onze productie verspreid over Nederland, België, Frankrijk en Italië. Dat zijn landen waar kalfsvlees ook geconsumeerd wordt. Maar in een land als Polen is totaal geen consumptie en geen infrastructuur en kennis van kalfsvleesproductie. Er zijn geen voerfabrieken en melkpoederfabrieken en er zijn geen slachterijen. Het kennisniveau van de kalversector is in Nederland heel hoog. Als je in Polen begint met deze keten heb je een 10-0 achterstand”, aldus Swinkels.

Swinkels zegt dat de Nederlandse veehouderij inclusief de kalversector het erg goed doet. “Er zijn altijd dingen die kunnen verbeteren. Dat komt door voortschrijdend inzicht en dat verbeteren we dan ook.”

Het tweede advies van het LIS, om het aantal landen van herkomst te beperken per ronde kalveren, is in lijn met het huidige beleid van Van Drie. “We zetten zelf als bedrijf kalveren afkomstig uit landen met dezelfde gezondheidsstatus bij elkaar. We kijken daarbij niet naar landen. Wij zien de hele EU als onze thuisbasis.”

Beheer
WP Admin