Home

Nieuws 3607 x bekeken

Van Lanschot directeur agrarische handel BayWa

München – Ito van Lanschot (64) wordt vanaf 1 april directeur van BayWa Agrar International BV, waar onder meer het Rotterdamse grondstoffenhandelshuis Cefetra onder valt. In deze functie rapporteert Van Lanschot direct aan de CEO van het Duitse moederbedrijf, Klaus Josef Lutz. Van Lanschot was van 1992 tot 2010 bijna onafgebroken topman van Nidera, één van de grootste agrarische handelshuizen wereldwijd.

Van Lanschot adviseerde met zijn consultancy CSS-International BayWa tot dusver bij de ontwikkeling van het 'Agrar Coordination Center'. Dit centrum is na de overname van Cefetra en het Duitse Bohnhorst Agrarhandel opgericht om risicomanagement voor de agrarische activiteiten vorm te geven. Landbouw is een pijler onder de BayWa-groep, die ook onder meer in de verkoop van bouwmaterialen en energie actief is.
Lutz zegt trots te zijn dat Van Lanschot als ervaren en 'enorm succesvolle' topman van Nidera de agrarische handel bij BayWa vorm gaat geven. Van Lanschot richt zich met name op het ontwikkelen van nieuwe markten in Europa. "Internationalisering in agrarische handel is een sleutelcomponent van onze strategie", aldus Lutz. Cefetra verhandelde in 2012 zo'n 18 miljoen ton aan agrarische grondstoffen.
Van Lanschot's Nidera verhandelt meer dan 33 miljoen ton en verwerkt een gedeelte ook zelf. Nidera is bovendien een belangrijke veredelaar in Zuid-Amerika, waar ook Cefetra veel grondstoffen inkoopt. Lutz zei eerder dat de ontwikkeling van Midden-Europa als leverancier van grondstoffen voor de voedingsindustrie en veevoerindustrie voor de hand ligt, en hier heeft Cefetra ook de laatste jaren geïnvesteerd.
Vorig jaar realiseerde BayWa een omzet van 16 miljard euro en een bedrijfsresultaat van 220 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.