Home

Nieuws 3946 x bekeken 11 reacties

VVD: nadenken over inpoldering Markermeer

Wageningen - De VVD wil de inpoldering van het Markermeer weer terug op de politieke agenda. Dat heeft landbouwwoordvoerder Helma Lodders gisteren gezegd op een bijeenkomst van de VVD.

Lodders reageerde op een vraag van basisschoolleerling Sven Roelofs uit Zeewolde aan partijleider Mark Rutte. Sven had een kaart getekend met een ingepolderde Markermeer, omdat, zoals hij het zei, zijn ouders er over zeurden dat ze te weinig grond tot hun beschikking hadden.

Rutte zei in een reactie dat hij het een gaaf plan vond.

Lodders zegt dat de inpoldering van het Markermeer weer serieus ter sprake moet komen, ook in het kader van de discussies over de toenemende bevolking en de daardoor groeiende behoefte aan voedsel wereldwijd.

Op de bijeenkomst zei voormalig universiteitsbestuurder en huidig boegbeeld Agri en Food Aalt Dijkhuizen dat hij het doodzonde vindt, dat de productschappen zijn opgeheven. Premier Rutte zei daarover desgevraagd, dat de afschaffing van de productschappen een van de onderdelen was van het VVD-verkiezingsprogramma, waar hij nog steeds achter staat. "Er was toenemende irritatie ook in de agrarische sector over de productschappen. De vraag is nu hoe je bepaalde dingen organiseert. Daar moeten we goed op letten. Maar als we waren doorgegaan met de productschappen, hadden we de zaak echt op slot gezet."

Rutte beloofde dat de programmatische aanpak voor stikstof niet zal worden ingevoerd, als er geen ontwikkelingsruimte voor de bedrijven komt. "Het is terecht dat de VVD-fractie daar kritische vragen over stelt. De behandeling ligt stil, en we gaan niet verder als er geen duidelijkheid is."

Eerder had voorzitter Siem Jan Schenk van LTO Noord nog gepleit voor voortgang in het dossier. "We praten hier al drie jaar over en al die tijd zijn ondernemers in onzekerheid. Soms is het beter om een slechte boodschap te horen dan geen boodschap. Met slechte boodschappen kunnen ondernemers best dealen."

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Het is verkiezingstijd zullen we maar zeggen. Net als het terugsturen van buitenlanders die er hier een potje van maken gaat dit dus niet gebeuren. Spaar je de moeite. Alsof het nog niet gek genoeg is, is er pas nog een rapport geschreven dat vertelt dat het inpolderen de grootste ecologische ramp is die Nederland ooit is overkomen. Voorlopig dus nog een einde aan rapporten en studies. Daar blijkt altijd geld of tijd voor te zijn.

 • schoenmakers1

  beter ten halve gekeerd als ten hele gedwaald, dus de hedwigepolder niet onder water, kom op vvd dit hebben jullie zelf beslist

 • Wim Toornstra

  Helma Lodders onze grote roeptoeter van het kabinet. Veel zaken aanhalen die pro agrarische sector zijn.
  Maar als het er op aankomt vrolijk met links mee stemd

 • pinkeltje

  Patijgenoot Neelie Kroes zou het wel weten wat er met de landbouw moet gebeuren.....

 • Tjipke11141

  Laten ze dan gelijk ook veel natuur gebieden terug geven aan de landbouw. Wordt de grond tenminste weer nuttig gebruikt.

 • Timpie

  eerst maar eens de oostvaardersplassen ontginnen voor we aan de volgende polder beginnen lijkt mij.

 • Jan-Zonderland

  Goed idee om de Markerwaard in te polderen. Geeft een hoop werk, is bekende techniek dus weinig kans op fin. tegenvallers. Geeft Nederland weer ruimte.

 • reiziger

  Je kent de mens niet aan zijn woorden maar aan zijn daden dan is de vvd aardig door de mand gevallen de laasts jaren en zeker niet meer geloofwaardig als belangen behartiger van de landbouw.

 • LUCTOR

  Wat zal de PvdD hier van vinden als de vissen zonder water komen te zitten?

 • AVI

  Eerst Vrouwenpolder onderwater zetten en nu markermeer willen droog leggen

 • gjcamps

  @ AVI, dat is werkgelegenheid creeren.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.