AlgemeenNieuws

VVD: nadenken over inpoldering Markermeer

Wageningen – De VVD wil de inpoldering van het Markermeer weer terug op de politieke agenda. Dat heeft landbouwwoordvoerder Helma Lodders gisteren gezegd op een bijeenkomst van de VVD.

Lodders reageerde op een vraag van basisschoolleerling Sven Roelofs uit Zeewolde aan partijleider Mark Rutte. Sven had een kaart getekend met een ingepolderde Markermeer, omdat, zoals hij het zei, zijn ouders er over zeurden dat ze te weinig grond tot hun beschikking hadden.

Rutte zei in een reactie dat hij het een gaaf plan vond.

Lodders zegt dat de inpoldering van het Markermeer weer serieus ter sprake moet komen, ook in het kader van de discussies over de toenemende bevolking en de daardoor groeiende behoefte aan voedsel wereldwijd.

Op de bijeenkomst zei voormalig universiteitsbestuurder en huidig boegbeeld Agri en Food Aalt Dijkhuizen dat hij het doodzonde vindt, dat de productschappen zijn opgeheven. Premier Rutte zei daarover desgevraagd, dat de afschaffing van de productschappen een van de onderdelen was van het VVD-verkiezingsprogramma, waar hij nog steeds achter staat. “Er was toenemende irritatie ook in de agrarische sector over de productschappen. De vraag is nu hoe je bepaalde dingen organiseert. Daar moeten we goed op letten. Maar als we waren doorgegaan met de productschappen, hadden we de zaak echt op slot gezet.”

Rutte beloofde dat de programmatische aanpak voor stikstof niet zal worden ingevoerd, als er geen ontwikkelingsruimte voor de bedrijven komt. “Het is terecht dat de VVD-fractie daar kritische vragen over stelt. De behandeling ligt stil, en we gaan niet verder als er geen duidelijkheid is.”

Eerder had voorzitter Siem Jan Schenk van LTO Noord nog gepleit voor voortgang in het dossier. “We praten hier al drie jaar over en al die tijd zijn ondernemers in onzekerheid. Soms is het beter om een slechte boodschap te horen dan geen boodschap. Met slechte boodschappen kunnen ondernemers best dealen.”

Beheer
WP Admin