AlgemeenNieuws

Tweederde dierenartsen zit hoog bij voorschrijven antibiotica

Bunnik – Tweederde van de dierenartsen schrijft meer antibioticum voor dan de streefwaarde. Dat blijkt uit de eerste benchmarkwaarden die de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit SDa bekend heeft gemaakt.

Van alle dierenartsen die in 2012 een één-op-één-relatie hebben met veehouderijen is het voorschrijfgedrag in beeld gebracht. De dierenartsen zijn, net als bij het benchmarken van de veehouders, verdeeld over drie groepen. In het rode actiegebied moeten de dierenartsen direct maatregelen nemen, in het oranje signaleringsgebied vraagt het voorschrijfgedrag aandacht en in het groene streefwaardegebied is het op orde. In de vleeskalversector zijn de resultaten het slechtst, 28 procent van de dierenartsen zit in rood, 43 procent in oranje. Bij varkens is dat respectievelijk 13 en 56 procent. 37 procent van de pluimveedierenartsen en 42 procent van de rundveedierenartsen zit op de streefwaarde.

SDa, dierenartsenorganisatie KNMvD en LTO Nederland willen nog geen waardeoordeel geven over de cijfers. “Je weet niet waarom een dierenarts veel meer voorschrijft dan anderen. Het kan zijn dat hij precies de probleembedrijven heeft die hij er weer bovenop helpt”, zegt voorzitter Dirk Willink van de KNMvD. Dick Hederik van de SDA legt uit dat de indeling van de groepen ook vrij arbitrair is, op basis van het aantal bedrijven dat hij begeleidt dat in het actiegebied zit. “De indeling is bedoeld om dierenartsen een spiegel voor te houden en te kunnen vergelijken met collega’s.”  De Stichting geborgde dierenarts gaat de benchmarknormen bewaken.

Beheer
WP Admin