Home

Nieuws 1254 x bekeken 5 reacties

Tweederde dierenartsen zit hoog bij voorschrijven antibiotica

Bunnik – Tweederde van de dierenartsen schrijft meer antibioticum voor dan de streefwaarde. Dat blijkt uit de eerste benchmarkwaarden die de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit SDa bekend heeft gemaakt.

Van alle dierenartsen die in 2012 een één-op-één-relatie hebben met veehouderijen is het voorschrijfgedrag in beeld gebracht. De dierenartsen zijn, net als bij het benchmarken van de veehouders, verdeeld over drie groepen. In het rode actiegebied moeten de dierenartsen direct maatregelen nemen, in het oranje signaleringsgebied vraagt het voorschrijfgedrag aandacht en in het groene streefwaardegebied is het op orde. In de vleeskalversector zijn de resultaten het slechtst, 28 procent van de dierenartsen zit in rood, 43 procent in oranje. Bij varkens is dat respectievelijk 13 en 56 procent. 37 procent van de pluimveedierenartsen en 42 procent van de rundveedierenartsen zit op de streefwaarde.

SDa, dierenartsenorganisatie KNMvD en LTO Nederland willen nog geen waardeoordeel geven over de cijfers. "Je weet niet waarom een dierenarts veel meer voorschrijft dan anderen. Het kan zijn dat hij precies de probleembedrijven heeft die hij er weer bovenop helpt", zegt voorzitter Dirk Willink van de KNMvD. Dick Hederik van de SDA legt uit dat de indeling van de groepen ook vrij arbitrair is, op basis van het aantal bedrijven dat hij begeleidt dat in het actiegebied zit. "De indeling is bedoeld om dierenartsen een spiegel voor te houden en te kunnen vergelijken met collega's."  De Stichting geborgde dierenarts gaat de benchmarknormen bewaken.

Laatste reacties

 • Gebr.hendrikx

  Het nieuwe antbioticumbeleid deugt niet.Door terugdringen van de GOEDE antbiotica op de vermeerderingsbedrijven,is er juist bij de mestbedrijven meer antbioticum nodig.
  Het is veel beter om op jonge leeftijd problemen met weinig antibioticum 100% aan te pakken.Op jonge leeftijd is er door lage gewicht veel minder antbioticum nodig en is er nog een hele lange tijd om het antbioticum weer af te breken voordat ze geslacht worden.
  Er komen bij de vlv momenteel duidelijk meer streptococcen problemen etc voor omdat de goedwerkende antbiotica ook in de vermeerdering verboden zijn.Er wordt nu vaak eenmalig gespoten met een middel wat slechts 1 dag werkt terwijl een bacterie minimaal 3 dgn aangepakt moet worden dus huidig beleid leidt juist tot resistentie.

 • Gebr.hendrikx

  Onbegrijpelijk dat hier geen reactie op komt.Gezondheid varkens is het allerbelangrijkste om een goed saldo te halen.

 • Mozes

  1 ml antibiotica bij een big van 10 kg veroorzaakt evenveel resistentie als 6 ml bij een vleesvarken van 60 kg. Resistentievorming is afhankelijk van het aantal keren dat behandeld wordt.

 • Gebr.hendrikx

  Mozes,Je herhaalt (bewust?) wat ik al gezegd heb.
  Voor de duidelijkeid: 1 dag 1ml kortwerkende pen geeft veel meer resistentie dan 3 dgn 1 ml.
  En als er op jonge leeftijd kuur niet afgemaakt wordt,dan werkt medicijn niet meer goed en moet er veel vaker behandeld worden en per keer, om bij jouw voorbeeld te blijven van 60 kg,een zesvoudige dosering.
  Dus ipv 3 ml op jonge leeftijd wordt het dan minimaal 2 behandelingen bij 60 kg en dat 3 dgn: 2x 6ml x 3 dgn = 36 ml

 • Gebr.hendrikx

  + een veel korte wachttijd omdat ze dan al dichter bij het slachtmoment zitten

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.