Home

Nieuws 9 reacties

Tweede Kamer wil verbod op verkoop glyfosaat aan particulieren

Den Haag – De Tweede Kamer wil een verbod op de verkoop van glyfosaat aan particulieren.

Een meerderheid van PVV, Christenunie, D66, Groenlinks, PvdA en Partij voor de Dieren stemde voor de motie van Esther Ouwehand (PvdD) en Gerard Schouw (D66) voor een verbod op de verkoop van glyfosaat aan particulieren.
Het verkoopverbod moet per november 2015 van kracht worden.  Eerder werd een motie van Groenlinks waarin werd gevraagd om een verbod op glyfosaat voor particulieren ook aangenomen. Hierop heeft het ministerie een verbod ingesteld op het toepassen van het middel op verhardingen door particulieren. Tot een verbod op de verkoop aan particulieren kwam het nog niet.
Verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu zei tijdens het debat over gewasbeschermingsmiddelen dat ze het doel van de motie onderschrijft, maar dat er nog een hele weg is om dit te realiseren. "In plaats van een verbod wil ik daarom voorlopig inzetten op minimalisering", zei Mansveld, die aan gaf dat het uiteindelijke doel is dat er geen chemische middelen meer gebruikt worden. Met de aangenomen motie dwingt de Kamer Mansveld nu toch naar een verbod te gaan.

Laatste reacties

 • bbuizer

  Goed dat de Tweede Kamer een verbod heeft afgedwongen op verkoop van glyfosaat aan particulieren. De 'rentmeesters' CDA, CU en SGP lopen hierin helaas wat achter.

 • agratax2

  Nu nog een verbod op Round Up en Round Up Restitente gewassen.

 • juur

  Gebruikers zonder spuitlicentie betalen nu al de hoofdprijs voor deze middelen Een beste handel.

 • pinkeltje

  Het uiteindelijke doel is dat er geen chemische middelen meer gebruikt worden zegt de staatssecretaris. Kortom, het gaat niet om de realitieit maar om het idealisme. Terug naar de middelen, hopelijk wel met behoud van sanitair....

 • Bert Roeleveld

  Dit is zeker een punt, een particulier kan onbeperkt middellen kopen en toedienen zonder licentie en registratie.
  Mijn idee is dat een onervaren persoon gauw nog een keer met nog hogere dosering spuit als zijn straatje niet binnen 3 dagen onkruidvrij is.

 • pinkeltje

  Gaat wat hoeveelheden betreft en zeker wat de milieubelasting betreft helemaal nergens over. Maar ja, we leven nu eenmaal in een land waar we menen dat de overheid alles moet dichttimmeren.

 • koestal

  Hoe moet nu een burger z,n onkruid in de tuin bestrijden, ,ja zeker schoffelen,veel te vermoeiend

 • drikhend

  Best pinkeltje vergis u niet er gaan veel meer bestrijdingsmiddelen naar particulieren als dat u doet voorkomen of denkt .

 • Jan1986

  Particuliere komen er toch wel aan bestrijdingsmiddel. Beter kant en klaar verkopen met een goede bijsluiter.
  zonde voor de handel!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.