Home

Nieuws 25 reacties

Te weinig graszaad voor (nieuwe) derogatie

Doetinchem - De graszaadbedrijven verwachten zeer grote leveringsproblemen als de aangescherpte derogatie-eisen doorgaan.

Alles wijst er op dat het grasareaal op derogatiebedrijven minimaal 80 procent moet worden. Nu is die ondergrens nog 70 procent. Dat betekent grofweg een vermindering van een derde van het maisareaal in derogatie. Uitgaande van 240.000 hectare mais betekent dat maximaal 80.000 hectare minder mais. Omdat niet voor alle maisland derogatie is aangevraagd, is een vermindering van 50.000 hectare een reële inschatting volgens deskundigen van Barenbrug en Limagrain. Innoseeds schat de omvang lager in.

Voor inzaai van 50.000 hectare met 45 kilo graszaad per hectare is 2.250 ton graszaad nodig. De jaaromzet aan graszaad in Nederland is ongeveer 4.000 ton. Het is voor de graszaadbedrijven maar de vraag of ze die extra 2.250 ton op zeer korte termijn (inzaaiseizoen loopt tot 1 mei) kunnen leveren, als er al voldoende is. Het wordt zeker een probleem om de gewenste grassoorten en rassen in de mengsels te krijgen. Veehouders zullen bij hun bestelling uitgaan van blijvend grasland. Als daar de focus ligt, is er zeker tekort.
Zaaizaadbedrijven zien de eerste reacties al binnenkomen. Ze zien maisbestellingen deels geannuleerd en zien daar een hogere bestelling grasmengsels voor in de plaats.

De overkoepelende organisatie van zaaizaad en pootgoedleveranciers Plantum pleit er dan ook voor om 2014 als overgangsjaar te bestempelen. "Start al wel met een stikstofbemestingsnorm van maximaal 230 kilo uit dierlijke mest op zand en löss, maar houdt de ondergrens van 70 procent grasareaal in stand", zo luidt de mening van Plantum.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Gelukkig kun je ook in het buitenland graszaad kopen maar paniek zaaien is leuker.

 • chris65

  ho ho ho eigen graszaadvermeerderaars eerst !!!!

 • vdbor

  Waarom krijg ik nu het vvermoeden dat mais straks nog duurder gaat worden..

 • witvlees

  Maïs word straks net als goudstaven continu bewaken

 • steenbok1

  iedereen die mais geteeld/gezaaid heeft weet dat mais altijd te goedkoop geweest is

 • Barneveldsei

  Wat moeten de biologische kippen nu eten? Als de graanprijzen weer stijgen moeten de eieren mee stijgen. De consument moet de productie kosten gewoon betalen!

 • jdekorte

  Bij wie kunnen we de rekening indienen????
  Als we nu nog gras in moeten zaaien kunnen we pas in juli de 1e snede maaien. Kost me zo 5000 kg ds per ha.
  En straks dure mais bijkopen.
  Tegenvoorstel; alle ambtenaren 20% korten op hun salaris het komende halfjaar en dit verdelen aan de derogatiebedrijven.
  Ik denk dat NL / Europa dan te klein is.
  En wij slikken het weer met z'n allen.
  Laten we de komende weken de melk maar eens boycotten.

 • huib

  Ben blij dat ik graszaad boer ben

 • Pieter5775

  Meer graszaad??? Derogatie is totaal niet meer interessant.....heb al extra maiszaad besteld!

 • biouge

  of je melkt gewoon wat minder, ook geen derogatie nodig

 • henk 60

  Hup graszaad saldo naar boven. Werd wel eens tijd graszaad is al jaren veel te goedkoop.

 • koestal

  dan maar gras of kuil voeren

 • blauwekei

  dit is een geval van onbehoorlijk bestuur om zo laat een regeling nog te wijzigen.

 • ljdekker

  Er is nog niks officieel dus de paniekreactie van boeren die hun bestellingen annuleren of omzetten getuigd alleen maar van angst.

 • info36

  Wat is de Nederlandse landbouw toch weer braaf en meegaand. De pleuris zou uit moeten breken. Met zoiets aankomen op een moment terwijl het meeste maiszaad al besteld is getuigd van pure minachting naar de agrarische sector toe. Dit is toch totale rechtsongelijkheid.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • frankrooi

  Hoe simpel kunnen ze de keuze voor je maken, daag derogatie, hallo mais.

 • molenpad

  Ja beste veehouders, jullie moeten je bouwplan al een halfjaar van te voren klaar hebben zodat de regering er nu wat losse flodder op kan af schieten.

 • farmerbn

  Ik zou de meitelling deze keer met opzet verkeerd invullen. Weet de overheid niets meer. Het is ook van te gekke dat boeren die gegevens vooraf moeten verstrekken want de markt kan zich dan op tijd indekken zodat er voor ons vaak weinig valt te verdienen. In de (kunstmest) industrie is die verplichting er niet. Als de prijzen voor hen te laag zijn gaan ze zogenaamd allemaal onderhoud plegen en de productie stilleggen. De km prijzen willen dan wel omhoog. Waar is de kartelwetgeving?

 • info104

  als ik nu met mijn buurman een diel sluit , ik gooi alles in de mais en hij 80 % in gras , dan is er toch niks aan de hand en hebben nog een ieder geval voor de helft derogatie en halen voldoende drogestof van een ha.

 • geelgors

  @info. Uw reactie toont precies aan waar het knelt. Geen enkele bekommering om het milieu en de biodiversiteit. En dat is nu precies de reden van deze maatregelen. Dat u nu al allerlei ontwijkings truuken bedenkt is typerend voor de agrarische sector. en toont aan dat de sector nog veel harder moet worden aangepakt. zie ook de misstanden in de vleessector.

 • somporn

  Geelgors,laten we onkruid gaan telen voor de vega burgers,lekker divers en goed voor
  0,000000005% van de NL bevolking.

 • zon

  Beste geelgors,uw ideeen zijn goed in de ideale wereld,
  alleen leven wij daar niet in,we moeten compromissen sluiten tussen ideaal en economie,de gemiddelde boer heeft een gezin te onderhouden en de bank te betalen.
  Daarin zit een zorgplicht voor mens en natuur,en u denkt teveel in de richting van de natuur.
  En de misstanden in de vleessector zijn met name in de industrie en niet bij de boer.

 • alco1

  Een opmerking als van @Geelgors komt meestal van iemand die totaal niets met de sector heeft. Meestal zelfs zelf de hand ophoud.

 • landboer

  Geelgors het gaat ook niet om milieu of biodiversiteit die 20 kilo stikstof minder uit dierlijke mest mag vervangen worden door kunstmest want de stikstofgebruiksruimte verandert niet. Dat spoelt vervolgens nog sneller uit dan uit dierlijke mest dus voor het milieu is dit een verslechtering, de biodiversiteit wordt hier ook niet beter van, was juist van plan mais en tarwe te gaan rouleren maar op 20 procent van de grond lukt dat ook niet meer,nee het gaat om MACHT de EU wil laten zien wie de macht heeft ze zijn eigenlijk een beetje jaloers op de goed draaiende Nederlandse boer en die willen ze beperken.Dus roep niet zo hard over dingen waar je geen verstand van hebt!

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.