AlgemeenNieuws

Te weinig graszaad voor (nieuwe) derogatie

Doetinchem – De graszaadbedrijven verwachten zeer grote leveringsproblemen als de aangescherpte derogatie-eisen doorgaan.

Alles wijst er op dat het grasareaal op derogatiebedrijven minimaal 80 procent moet worden. Nu is die ondergrens nog 70 procent. Dat betekent grofweg een vermindering van een derde van het maisareaal in derogatie. Uitgaande van 240.000 hectare mais betekent dat maximaal 80.000 hectare minder mais. Omdat niet voor alle maisland derogatie is aangevraagd, is een vermindering van 50.000 hectare een reële inschatting volgens deskundigen van Barenbrug en Limagrain. Innoseeds schat de omvang lager in.

Voor inzaai van 50.000 hectare met 45 kilo graszaad per hectare is 2.250 ton graszaad nodig. De jaaromzet aan graszaad in Nederland is ongeveer 4.000 ton. Het is voor de graszaadbedrijven maar de vraag of ze die extra 2.250 ton op zeer korte termijn (inzaaiseizoen loopt tot 1 mei) kunnen leveren, als er al voldoende is. Het wordt zeker een probleem om de gewenste grassoorten en rassen in de mengsels te krijgen. Veehouders zullen bij hun bestelling uitgaan van blijvend grasland. Als daar de focus ligt, is er zeker tekort.

Zaaizaadbedrijven zien de eerste reacties al binnenkomen. Ze zien maisbestellingen deels geannuleerd en zien daar een hogere bestelling grasmengsels voor in de plaats.

De overkoepelende organisatie van zaaizaad en pootgoedleveranciers Plantum pleit er dan ook voor om 2014 als overgangsjaar te bestempelen. “Start al wel met een stikstofbemestingsnorm van maximaal 230 kilo uit dierlijke mest op zand en löss, maar houdt de ondergrens van 70 procent grasareaal in stand”, zo luidt de mening van Plantum.

Beheer
WP Admin