Home

Nieuws 432 x bekeken

Taiwanese studenten bezetten parlement vanwege handelsdeal

Taipei – Honderden Taiwanese studenten hebben het nationale parlement bezet uit protest tegen een handelsdeal met China. De deal leidt volgens de demonstranten tot oneigenlijke concurrentie voor kleine en middelgrote ondernemers op het eiland, inclusief boeren, terwijl deze de ruggengraat van de economie vormen. Tevens zijn de studenten bang dat het handelspact het eiland langzaam in de greep van China brengt.

De Taiwanese landbouw is goed voor circa 470 miljard New Taiwan Dollar (11,1 miljard euro). Econoom Chen Chi-Chung van National Chung Hsing University becijferde eerder dat zonder extra beschermingsmaatregelen de landbouw in Taiwan een derde van haar omzet kan verliezen. Taiwan is met name een grote producent van tuinbouwproducten en rijst maar heeft ook een relatief omvangrijke melkveehouderij.
De studenten, waarvan een deel afkomstig is van West-Taiwanese steden als Taichung en Kaohsiung, eisen een onderhoud met president Ma Ying-Jeou. Buiten het parlementsgebouw zijn volgens lokale media nog zeker 2.000 studenten samengekomen om te protesteren tegen het handelspact, dat momenteel door het parlement wordt bestudeerd. Regeringspartij Kuomintang, de partij van de president, heeft hier een meerderheid.
Volgens de regering is het handelspact een essentiële stap om de handel tussen China en Taiwan op te voeren. Ma wil met het verdrag een stempel drukken op zijn laatste jaren als president; hij kan niet worden herkozen. Sinds Ma als president aantrad in 2008 sloten Taiwan en China 19 overeenkomsten, die onder meer directe vluchten en toeristische bezoeken van Chinezen aan Taiwan mogelijk maakten.
De relatie met China ligt gevoelig in Taiwan, dat 1949 werd overgenomen door de verliezers van de Chinese burgeroorlog en zich daarna sterk ontwikkelde. De studentenbeweging wijst op het belang van kleine ondernemers in Taiwan en de bedreiging die de Chinese door de staat gecontroleerde conglomeraten in potentie vormen. Daarbij valt te denken aan vastgoedconglomeraten of in de voedingssector Cofco.

Of registreer je om te kunnen reageren.