Home

Nieuws 10186 x bekeken 31 reactieslaatste update:19 mrt 2014

Sleepslangen Oldambt stilgelegd

Bellingwolde – Op twee akkerbouwbedrijven in het Oldambt is het sleepslangen stilgelegd door inspectiedienst NVWA. De grond was volgens de inspecteurs zo dicht dat de mest niet voor 100 procent de grond in kwam.

Pieter Dinkla van LTO Oldambt noemt het optreden 'ondernemer pesten' en LTO Noord Groningen eist opheldering van de politiek die volgens hem coulance had moeten tonen, gezien de beperkte omvang van het vermeende probleem.
Dinkla wijst erop dat in de regio in Oost-Groningen zware kleigrond ligt, die nu aan het einde van de winter nog behoorlijk 'stijf' is. Het is volgens hem nu ideaal om kunstmest aan te brengen bij tarwe. "De tarwe is nog net in het knoopstadium. Boeren in het Oldambt hebben zo'n drie weken de kans om stikstof aan te wenden. Bij bemesten met een sleepslang is de bodemdruk veel lager doordat de mesttank op de kopakker blijft staan.
"Misschien is het zo dat niet over het hele perceel overal de mest helemaal de grond in komt, maar het is echt maar net waar de controleur staat." De situatie is in de regio überhaupt surrealistisch, zegt een andere akkerbouwer die anoniem wil blijven. Het betreffende loonwerkbedrijf komt uit Bellingwolde, op 5 kilometer van de grens met Duitsland. "Je kunt vanaf het dak zien hoe Duitse collega's de mest op de percelen spuiten. Is dit één Europa?"
De NVWA zou bij één akkerbouwer een boete hebben opgelegd van 8.000 euro en bij de ander zou een nog duurdere korting op toeslagrechten kunnen worden toegepast. Een betrokken loonwerker is eveneens beboet. De NVWA spreekt in een reactie van een standaardprocedure, maar voorzitter van LTO Noord Groningen Hilbrand Sinnema wil dat er een regeling komt. "Ik ben erg geschrokken. Wij werken met natuurproduct en het weer. We vragen om redelijkheid." Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt in een reactie op microblogsite Twitter uit te laten zoeken wat er gebeurd is.

Laatste reacties

 • frl

  Voor nvwa weer een prachtig resultaat,blijft de wereld vast weer een paar uur langer bestaan.

 • boerderij12

  bij nvwa zijn ze helemaal de weg kwijt

 • Mels

  Niet in staat te direct te reageren? De boeren en loonwerkers moeten dat wel als de NVWA om welk eender dossier vraagt. Laat ze blij zijn dat er uberhaupt mest gebruikt wordt anders was het probleem nog veel groter en dat het 5km verderop zo erop gekliederd mag worden is jereinste concurrentie vervalsing. Een EU. Dat is het allerlaatste wat gaat gebeuren,jullie spreken helaas nog eerder Russisch dan dat dat gebeurt. Ik niet,ik ben weg........

 • geert150

  niet instaat direct te reageren ???? zielig gedoe !! wanneer stopt dit geleuter ? wat is de mening van LTO ??? anti stuif met drijfmest al vrijgesteld ? of weer een jaar gepraat en niks bereikt bah wat wordt je SCHEITZIEK van die AMBTENARIJ

 • Demeter Griend

  Mels waar ga je heen.
  Beetje stoer doen in de dienstplichtige kloffie op de krim ?
  Toen de Russen Berlijn binnenkwamen wisten ze wel raad met zulke kerels.
  Boe, niet bang worden he.

 • wmeulemanjr1

  Nog even en de mest van heel NL moet worden 'verwerkt' Mest op de akker aanwenden is bijna een 'doodzonde'

 • W Geverink

  En terwijl die miereneukers daar met het vergrootsglas en de micrometer op de knieen achter de bemester liggen trek je de schuif nog even flink open. Dan heb je voor die tienduizend Euries in ieder geval nog wat lol. Binnenkort wordt het weiden vast verboden omdat de koeien hun stront niet kunnen begraven.

 • Fermer

  Demeter Griend, je kan ook normaal doen toch. Een inhoudelijke reactie is beter op zijn plaats.
  In Frankrijk mogen we het ook nog zo uitrijden.

 • pinkeltje

  Mest werkelijk van voor tot achter goed in de grond brengen valt niet altijd mee. Zal dit jaar op de klei helemaal niet meevallen omdat die door het ontbreken van vorst bovenop snel hard en stijf zal zijn. Ga daar maar eens mooie sleufjes in trekken. Anderzijds, eerlijk is eerlijk, of het voor het milieu wat uitmaakt is de vraag, maar heb zelf dit voorjaar al verschillene keren vastgesteld dat het geregeld 'stinkt als de hel' en had zonder bij een boer op het land te zijn geweest al de conclusie getrokken dat het emissiearm mest uitrijden niet overal zo emissie arm is als het misschien zou moeten zijn. Dat je dan een ambtenaar op het land krijgt die nog eens goed kritisch kijkt naar de kwaliteit van het werk is geen wonder. Voor wie het overkomt is het balen want je probeert je werk zo goed mogelijk te doen en ik kan me voorstellen dat het dit jaar vooral op de klei niet overal makkelijk gaat zijn.

 • alco1

  Ik heb het ook al ergens anders vertelt dat ik ook bezoek kreeg van iemand van NVWA op het land. Hij controleerde op een plek waar ik de vorige avond waterige mest geïnjecteerd had omdat de put te vol was om te mixen. Ik kreeg een groot compliment. Zo kon het dus ook. Ik realiseer me nu dat een realistische uitleg misschien wel veel beter geweest was voor de beoordeling bij anderen. Wat wel als een paal boven water stond is dat hij geen enkel verstand van zaken had. 30 Kub uitrijden en niets meer kunnen zien is natuurlijk utopie.

 • agratax2

  Als het zo moet vraag ik me af of de stront niet beter de stront kunnen laten en maar weer over moeten stappen Korreltjes van DSM. Jammer voor de veehouders, maar waarom moet de akkerbouwer de boete oplopen ontstaan door het mede oplossen van het 'stront probleem'. Volgens heeft Den Haag wel grotere uitagingen dan mest uitrijden en voor NVWA ook.

 • Tonnisie

  Tja , ik als 'part time vakantieboer' uit Hoogvliet-Rotterdam vraag me echt af hoe 'emissie-arm' er tegenwoordig uitgereden word.
  Onder de rook van Pernis krijg ik de laatste week toch wel 100% gier/ mest geuren voorgeschoteld uit de polder van zuidland enzv, rara hoe ken het, in dit geval in groningen lijkt het mij een toevalstreffer, die lui die controles uitvoeren worden er ook maar voor betaald, dus als ze willen kunnen ze er een melkkoe van maken om al die boeren/loonwekers te bekeuren omdat er een spoortje (of 2?) bovengronds blijft liggen.

 • Demeter Griend

  Harm je hebt gelijk.
  We schaffen gewoon de voorwaarden voor derogatie af dan kunnen we ook de drijfmest weer bovengronds uitrijden.
  Geen derogatie betekent echter wel wat minder koetjes...

 • landboer

  Vraag me af wat de eisen zijn op bouwland, vorig jaar hele discussie met dr over gehad kon het me ook niet vertellen. Volgens mij moet het in de grond maar mag het wel zichtbaar zijn strookjes mest max. 5 centimeter breed min. 15 centimeter uit elkaar of met een bouwland injecteur die het helemaal onderwerkt.

 • Broer

  Op de foto staat een zodebemester (voor gebruik op grasland) .
  Daar mag het ook volgens mij wel zichtbaar in strookjes van max. 5 cm.
  breed TUSSEN het gras. Dat red je hier dus niet.

 • Mels

  In Duitsland ligt het er egaal bovenop. Daar hoor ik niemand meer over dus het blijkt dat de meesten te stom zijn om tegen onzinnige wetten in het verweer te komen en ze voor zoete koek aannemen en er nog aan willen voldoen ook. Waarschijnlijk is het ontvangen van steun uit EU de drijfveer. Waarom bedenkt niemand dat er 5km verder wel bovengronds uitgereden wordt........Doe er wat mee.Ik heb er geen tijd meer voor.

 • Fermer

  Mels, wij hebben er ook niet echt tijd voor, maar ik dacht altijd dat we daar de belangenbehartigers voor hadden. Zolang die nog genoeg leden behouden om te doen zoals ze nu doen, lijken we toch in de minderheid en dat is frustrerend.

 • wvb

  NVWA heeft de opdracht gekregen om zoveel mogelijk GLB geld via kortingen retour te laten komen nog even en ze moeten aan de bloembollen.

 • mwasseveld

  Hou ze maar in de gaten van de nvwa. Uit bronnen gehoord dat ze er dit jaar nog een 120 controleurs bij in dienst hebben genomen. Dus pas op. Voor je het weet kijken ze mee

 • jordi 1455

  NL begint meer op de vroegere sovietunie te lijken.

 • gjh

  hoeveel 120 van die niksnutten die alleen maar er opuit zijn om de boer van zijn toeslag rechten af te helpen en zeuren over dat de mest er niet goed op het land ligt terwijl ze zelf niks kunnen . wat is trieste gebeurtenis eigenlijk ik hoopte dat er 120 ontslag zouden krijgen. JAMMER

 • hervé

  wel wel, in belgië zijn er zo veel boeren die injecteren in grasland en akkerland met zo'n buizenstel achter de beerton met slappe darmen eraan. ferm goedkoop, verdeling 0 komma 0, het stinkt als de pest, maar het is reglementair. in belgië mag drijfmest wel naar beneden spuiten, maar niet eerst naar omhoog spuiten...

 • Wim Toornstra

  Er is op dit moment geen organisatie die zichzelf zo belangrijk en interessant vind dan de NVWA.
  Stelletje afgekeurde dierenartsen en omhoog gevallen controleurs.

 • bij0s01

  Hier snap ik ook niets van.
  Vanmiddag (vrijdag) zag ik vanuit de bus bij Ouder Amstel nog een boer op grasland bovengronds sproeiend uitrijden met een sketsplaat op de tank. Toen wij benedenwinds kwamen ging bij de stadsen de knijper op de neus en de parfumverstuivers uit de tas. Hoezo gelijkheid en een level playing field voor een ieder? En dan is er hier ook nog eentje met een gootjesplaat achter de tank waar de gier uitstroomt op het veld. Mag zeker ook?

 • geert150

  vluchten kan niet meer

 • BoB de Bakker

  De NVWA wil mij niet meer hebben.

 • koestal

  NVWA moet weer zo nodig scoren ,Nederland gaat kapot aan regeldrift

 • koestal

  Eigenlijk zieluge lui ,die ambtenaren van NVWA

 • KEESJE LOPJE

  Wij zijn ook met de Sleepslang aangehouden en proces verbaal op gemaakt 2 stuks bij 1 klant om dat door de droogte niet meer diep genoeg in de grond kwam en die man van de nvwa vond het nodig om mij 2 boetes te geven

 • valtran142

  kijk eens op googel
  afbeeldingen duits mestrijden
  dan zie je hoe het daar mag heel Europa gelijke mest regels mooi niet
  nederlandse boer krijgt verbaal collega met grond er naast niet schamen moeten de heren in den haag zich
  of duitsland lapt de regels aan zijn laars ???????

 • valtran142

  even tot tonnisie
  ik ruik alleen olie in pernis op de a 15 al met ramen dicht
  en in die opslag tanks daar omheen zitten van die soort bakken van zand
  en in die bakken zit een beklinkerde greppel die ziet zwart van de olie
  lijkt mij ook niet erg milieu vriendelijk

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.