Home

Nieuws 1 reactie

Sectoren tekenen voor plantgezondheidsfonds

Den Haag – Zeven organisaties uit de plantaardige sector zetten met het ministerie van Economische Zaken en LTO de schouders onder een plantgezondheidsfonds.

Dat is donderdag bezegeld met het ondertekenen van een intentieverklaring.

Met preventie moet de insleep en verspreiding van plantenziektes worden voorkomen en met een plantgezondheidsfonds kan het risico van een plaag of ziekte worden afgedekt.

"De belangen voor zowel de plantaardige keten als de overheid zijn groot", zegt Tiny Aerts, vicevoorzitter van de vakgroep LTO Glaskracht Nederland. De technische invulling van het fonds is echter nog een uitdaging. "We gaan niet vooraf geld innen, maar pas als zich de noodzaak voordoet. Via bijvoorbeeld een algemeenverbindendverklaring. Dat moeten we via de overheid faciliteren."

Het idee is om geld te innen per gewasgroep. Hiertoe worden nu risicoanalyses gemaakt. "We willen een helder, transparant en eerlijk system", zegt Aerts. "Alle plantaardige sectoren doen mee. Dat is best bijzonder."

De verklaring is ondertekend door Staatssecretaris Sharon Dijksma, LTO-voorzitter Albert Jan Maat en de bedrijven Plantum, de KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur), Frugi Venta, DPA (Dutch Produce Association),  Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland, Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten en de NAO (Nederlandse Aardappel Organisatie).

Eén reactie

  • schoenmakers1

    ze zijn weer bezig om baantjes voor zichzelf te creëren

Of registreer je om te kunnen reageren.