Home

Nieuws

Rivier de Berkel wordt 2,5 kilometer langer

Doetinchem - De komende maanden wordt de Gelderse rivier de Berkel tussen Almen en Zutphen 2,5 km langer en bochten nieuwe bochten rijker.

Dat meldt het Waterschap Rijn en IJssel. Graafmachines graven in de omgeving van Almen ongeveer 240.000 kuub grond uit. De aannemer gebruikt een groot deel hiervan om de oude Berkelloop te dempen en omliggende terreinen op te hogen. Het overige deel wordt naar andere locaties vervoerd over de weg. De kaarsrechte Berkel zal bij Almen veranderen in een beek die op een natuurlijke wijze door het landschap slingert. Op 14 maart 2014 geeft heemraad Antoinet van Helvoirt de aftrap voor de werkzaamheden.
Voor al de nieuwe bochten is veel ruimte nodig. Samenwerking met Stichting Oude en Nieuwe Gasthuis en een kavelruil zorgden voor deze ruimte. Door de kavelruil  zijn huiskavels vergroot en is de rij-afstand van de agrarische bedrijven naar hun veldpercelen in totaal 750 kilometer korter. Zo profiteert iedereen mee volgens het Waterschap.
De Berkel is 110 kilometer lang en ontspringt in Duitsland. In Nederland stroomt de rivier door de Achterhoek naar Zutphen en mondt daar uit in de IJssel. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is de Berkel op Nederlands grondgebied recht getrokken om wateroverlast bij hoogwater tegen te gaan. Met stuwen en sluizen kon de waterstand strak geregeld worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.