Home

Nieuws

Risico Nederlandse agri- en foodsector relatief hoog

Amsterdam - Het herstel in de Nederlandse agri- en foodsector blijft achter ten opzichte van de rest van de wereld. Dat blijkt uit de Global Sectors Outlook van de Franse kredietverzekeraar Euler Hermes. De oorzaak ligt vooral in het lage consumentenvertrouwen dat leidt tot minder verkopen van voedingsmiddelen en tabak. Wereldwijd zijn de perspectieven voor de sector juist stabiel positief.

In heel Europa daalde de vraag naar voedingsmiddelen en tabak met 3,2 procent ten opzichte van 2010, maar Nederland springt er nog wat negatiever uit. Wereldwijd geldt de agri- en foodsector als een van de veiligste sectoren, aldus Euler Hermes – een dochter van Allianz met circa 2,4 miljard euro omzet. In 70 procent van de landen zijn de perspectieven voor de sector goed en is er een laag ondernemersrisico. Het is dan ook positief dat Nederlandse bedrijven erg exportgericht zijn.
In Nederland geldt voor de sector een betrekkelijk hoog risico, maar deze is wel afgenomen. Walter Toemen, directeur Risico: "Europese landen, ook Nederland, zijn meer gaan exporteren. Landen als China zien bijvoorbeeld kansen in de productie van melkpoeder. Investeerders vinden Nederland interessant door onze hogere hygiënestandaard." Andere mogelijke 'partners' voor China zijn Frankrijk, Duitsland en Ierland.
Maar de sector blijft kwetsbaar. De meeste zaken worden in Europa gedaan. Toemen: "het werkloosheidscijfer is relatief hoog. Daarnaast is de productie in omringende landen afgenomen. Zelfs in het stabiele Duitsland daalde de productie vorig jaar met 0,6 procent." Een ander belangrijk aspect zijn oplopende grondstofprijzen. Lage grondstofprijzen zorgen ervoor dat producenten hun marges kunnen bijstellen en retailers prijzen kunnen verlagen."
Maar nemen de grondstofprijzen toe dan worden de marges weer dunner en kunnen de prijzen van producten stijgen. Goed voor de boer, maar bij een te grote stijging dreigt vraaguitval.

Of registreer je om te kunnen reageren.