Home

Nieuws 1311 x bekeken

Rendac krijgt mogelijk concurrentie

Den Haag - Het alleenrecht van Rendac op de kadavermarkt staat op de tocht. De markt voor het ophalen en verwerken van kadavers krijgt er wellicht een speler bij. De SGP heeft vertrouwelijk de gegevens van een bedrijf aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) doorgespeeld, laat Nieuwe Oogst weten.

Het betreffende bedrijf zou serieuze belangstelling hebben om de markt voor het ophalen en verwerken van kadavers te willen betreden. Rendac is op dit moment het enige bedrijf dat toestemming heeft gekregen van het ministerie om dat te doen.

De SGP gaf eerder aan zich zorgen te maken over de monopoliepositie van Rendac.

"In de Wet Dieren staat dat het ministerie heeft bepaald dat één destructiebedrijf wordt aangewezen voor een bepaald werkgebied", zegt een woordvoerder van de SGP. "Andere bedrijven worden uitgesloten."

De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan Dijksma over openstelling van de markt voor het ophalen en verwerken van kadavers.

Bij veehouders ontstond onlangs veel onrust over de verhoging van ongeveer 40 procent van de destructietarieven. Rendac stelt de tarieven zelf vast, maar moet tarieven wel ter goedkeuring voorleggen aan het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.