Home

Nieuws

Regeringstoestellen achter grasland

Hoofddorp – Peter Könst kan alleen nog met legitimatie bij zijn bedrijf komen. Hij heeft een melkveebedrijf langs de Polderbaan op Schiphol. Achter zijn grasland staan ongeveer 35 regeringstoestelling geparkeerd in verband met de nucleaire top.

"Het gebied zit op slot. We hebben ons moeten registreren en kunnen het gebied alleen in en uit met legitimatie. De melk- en voerwagens hebben we van tevoren aangemeld en de chauffeur moet zich dan ook legitimeren en van tevoren het kenteken van de auto doorgeven. Het gebied zit vol militairen", zegt Könst.

De bewoners van het gebied zijn goed voorbereid voor de top. Er zijn twee vergaderingen geweest waar alles is uitgelegd. Ook is de boerderij van Könst van tevoren drie keer door de politie bezocht en de bewoners zijn gescreend. "Het is allemaal organisatorisch goed geregeld. Alleen was er beloofd dat er geen helikopters zouden vliegen. Die kwamen er toch wel en dat geeft als ze laag vliegen wat onrust in de stal", zegt de melkveehouder.

Hij voelt zich wel veilig met al die beveiliging. "Het went heel snel." Könst mag zijn land wel op, maar hij wordt hierbij wel heel streng in de gaten gehouden. "Het heeft wat geregend, dus we hoeven nu niet met brede machines naar het land, anders zou dat wel wat lastig zijn bij de bewaking."

De melkveehouder met honderd koeien en jongvee op een tweede locatie in Aalsmeer moet meermaals per week met een kuilvoersnijder naar de andere stal. "Ook dat wordt allemaal gecontroleerd." Ook aan spoedgevallen is gedacht. "Als er een kalfkoe is en de dierenarts moet komen, wordt de dierenarts onder politiebegeleiding tot op het erf gebracht", vertelt de Könst.

Hij vindt het wel goed dat de top plaats vindt. "Het kost wel veel, maar het is te hopen dat we dat ook weer terugverdienen doordat we Nederland op de kaart zetten. De afspraken op zuivelgebied met China zijn al een mooi voorbeeld", zegt de melkveehouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.