Home

Nieuws 1817 x bekeken

Reder veeschip krijgt schadevergoeding

Ramsgate – De Nederlandse reder Barco de Vapor van de Joline, een schip waarmee levend vee vanuit Engeland naar het Europese vasteland wordt getransporteerd, moet schadevergoeding ontvangen van de gemeente Ramsgate omdat een verbod op die transporten niet legaal was.

Dat heeft een rechter in het Britse Hooggerechtshof bepaald. Thanet District Council, waartoe de haven van Ramsgate behoort, vaardigde twee jaar geleden een verbod uit op de doorvoer van levend vee door die haven. De gemeente deed dat daags na een incident waarbij meer dan veertig schapen verdronken of ter plaatse werden afgemaakt wegens dierenwelzijnsproblemen. Inmiddels is de Britse transporteur van de dieren voor die vergrijpen veroordeeld.

Het verbod kwam er bovendien na voortdurende protesten van de dierenbescherming RSPCA en andere dierenactivisten. Omdat de gemeente vermoedde dat het verbod juridisch niet houdbaar zou zijn, werd dat enkele weken later weer ingetrokken. De export van levend vee verloopt inmiddels echter niet meer via Ramsgate maar via de veel grotere haven van Dover.

De rechter stelt echter dat de gemeente niet de bevoegdheid had om een dergelijk verbod af te kondigen. Volgens hem vormt het verbod een ongerechtvaardigde inbreuk op de Europese regels waardoor Barco de Vapor zijn transporten niet meer kon uitvoeren. ''Het was een buitenproportioneel besluit dat in alle haast werd genomen zonder afzonderlijk juridisch advies en vormde een inbreuk op een fundamenteel element van de regels voor de vrije handel binnen de EU'', aldus de rechter. Op grond daarvan heeft de klager dan ook recht op schadevergoeding.

Barco de Vapor heeft daarvoor 1,5 miljoen pond (1,8 miljoen euro) geëist, maar de rechter heeft daarover verder geen uitspraak gedaan. De rechter voegde aan zijn uitspraak echter wel toe: ''De export van levend vee is niet populair. Het gaat mede om activiteiten die voor veel mensen erg onsmakelijk zijn. De wet is er echter niet alleen om de belangen van het volk in het algemeen te beschermen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.