Home

Nieuws 2122 x bekeken

Recyclebedrijf Reiling schuldig aan dood drie werknemers

Sterksel - Het recyclebedrijf, mest- en afvalverwerker Reiling Sterksel BV uit Sterksel is schuldig aan de dood van drie werknemers.

Dat is het oordeel van de rechtbank Oost-Brabant. Drie mannen raakten op 4 oktober 2010 bij het uitvoeren van werkzaamheden in de waterzuiveringsinstallatie van het bedrijf bedwelmd. Enkele dagen later overleden ze aan de gevolgen van die bedwelming. De rechtbank veroordeelt het bedrijf tot een boete van 150.000 euro waarvan 50.000 euro voorwaardelijk en tot een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf van drie maanden. De rechtbank legt hiermee dezelfde boete op als de Officier van Justitie  twee weken geleden heeft geëist.

Volgens de rechtbank schoot de veiligheid binnen het bedrijf ernstig te kort. Zo kregen medewerkers onvoldoende voorlichting over de gevaren die zich konden voordoen bij werkzaamheden aan de waterzuiveringsinstallatie. Ook was er onvoldoende toezicht op die werkzaamheden. Er zijn geen metingen verricht om eventuele gevaren vast te stellen. Daarnaast had het bedrijf geen maatregelen genomen om te voorkomen dat de ongevalscontainer betreden kon worden. Reiling heeft aanmerkelijk onvoorzichtig gehandeld door op deze wijze om te gaan met de veiligheid van haar medewerkers, aldus de rechtbank.
Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat de dood van de drie medewerkers niet alleen bijzonder hard is aangekomen bij de nabestaanden, maar ook bij de werknemers van Reiling. Strafverzwarend weegt mee dat Reiling niet genoeg maatregelen had genomen om zware ongevallen te voorkomen en daardoor een onveilige situatie heeft laten ontstaan voor haar medewerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.