Home

Nieuws

RIVM onderzoekt drieduizend mensen op gezondheidseffecten veehouderij

Bilthoven – Het RIVM begint op 10 maart met de eerste metingen voor het onderzoek naar de relatie tussen de veehouderij en de volksgezondheid.

Wanneer blijkt dat er negatieve effecten van de veehouderij zijn op de volksgezondheid, kan dit leiden tot begrenzing van de omvang van veehouderijen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw kondigde deze mogelijke begrenzing eerder aan, maar daarvoor is een wetenschappelijke basis nodig.

De onderzoekers van het RIVM gaan op zestig locaties in Oost-Brabant luchtmetingen doen naar eventuele ziekteverwekkers in de lucht bij woningen rondom veebedrijven. Tegelijkertijd wordt bij drieduizend mensen onderzocht of zij zijn blootgesteld aan deze mogelijke ziekteverwekkers. Dit gebeurt aan de hand van een vragenlijst, bloedonderzoek, een longfunctietest en onderzoek van neusslijm. Vervolgens wordt bekeken in hoeverre er een relatie bestaat tussen eventuele gezondheidsklachten en de veehouderij. "Het onderzoek richt zich in de eerste plaats op pluimvee en kippen. Wanneer er vanuit het humane onderzoek aanleiding voor is, kijken we ook naar melkvee", zegt projectmanager Kitty Maassen van het RIVM.

Naast het onderzoek in de lucht en bij de bevolking wordt op een aantal varkens- en pluimveebedrijven onderzoek gedaan naar de uitstoot van fijnstof en endotoxinen. Hierbij wordt gekeken hoe ver van het bedrijf deze stoffen nog gevonden worden. Dit onderzoek gebeurt bij iets meer afgelegen bedrijven, zodat andere bedrijven geen effect op de resultaten.

Het onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek naar de effecten van de veehouderij op de volksgezondheid, dat in 2011 werd gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.