AlgemeenNieuws

Provincies luiden alarmbel over stikstofbeleid

Den Haag – Provincies kunnen niet werken met het nieuwe stikstofbeleid, dat dient om de natuur te beschermen en tegelijk de ontwikkeling van de veehouderij mogelijk te maken. Uit voorlopige doorrekeningen blijkt dat in een aantal provincies geen bedrijfsontwikkeling mogelijk is bij de gekozen systematiek in de Programmatische Aanpak Stikstof.

Helma Lodders (VVD) heeft daarover in de Tweede Kamer aan de bel getrokken. “Het kan niet zo zijn dat een hele sector met de PAS op slot komt te zitten. Dan ben je bij de VVD aan het verkeerde adres.”

Lodders wil van staatssecretaris Dijksma toelichting op de verontrustende geluiden die zij uit de provincie hoort. Een van de problemen is dat de beschikbare stikstofruimte in een aantal provincies geheel opgesoupeerd wordt door andere bedrijfstakken. “De Haven van Rotterdam kan straks bijvoorbeeld niet meer uitbreiden en de agrarische sector en industrie staan op slot”, zegt Lodders. “Ook in Zeeland is geen ontwikkelingsruimte meer omdat daar 70 procent van de stikstofuitstoot afkomstig is uit Vlaanderen.” Volgens Lodders een ramp voor de economie.

Daar komt nog bij dat in Oost-Nederland een scherpe discrepantie bestaat met het beleid net over de grens, waar veel ruimere stikstofnormen worden gehanteerd, zegt Lodders.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin