Home

Nieuws 6275 x bekeken 16 reacties

Provincies luiden alarmbel over stikstofbeleid

Den Haag - Provincies kunnen niet werken met het nieuwe stikstofbeleid, dat dient om de natuur te beschermen en tegelijk de ontwikkeling van de veehouderij mogelijk te maken. Uit voorlopige doorrekeningen blijkt dat in een aantal provincies geen bedrijfsontwikkeling mogelijk is bij de gekozen systematiek in de Programmatische Aanpak Stikstof.

Helma Lodders (VVD) heeft daarover in de Tweede Kamer aan de bel getrokken. "Het kan niet zo zijn dat een hele sector met de PAS op slot komt te zitten. Dan ben je bij de VVD aan het verkeerde adres."

Lodders wil van staatssecretaris Dijksma toelichting op de verontrustende geluiden die zij uit de provincie hoort. Een van de problemen is dat de beschikbare stikstofruimte in een aantal provincies geheel opgesoupeerd wordt door andere bedrijfstakken. "De Haven van Rotterdam kan straks bijvoorbeeld niet meer uitbreiden en de agrarische sector en industrie staan op slot", zegt Lodders. "Ook in Zeeland is geen ontwikkelingsruimte meer omdat daar 70 procent van de stikstofuitstoot afkomstig is uit Vlaanderen." Volgens Lodders een ramp voor de economie.

Daar komt nog bij dat in Oost-Nederland een scherpe discrepantie bestaat met het beleid net over de grens, waar veel ruimere stikstofnormen worden gehanteerd, zegt Lodders.

Laatste reacties

 • koestal

  Ja ,de landbouw maar weer afknijpen ,terwijl ze aan de andere kant de landbouw prijzen met z,n enorme export ,die zo goed is voor de betalingsbalans.Het is gelijk als om een kind te straffen omdat ie zulke goede cijfers haalt op school

 • alco1

  En waar hebben ze het over. 'Zure regen' is toch ook allang achterhaald.
  De PAS is een lobby om de landbouw onmogelijk te maken.

 • koestal

  Ja ze willen meer natuur en tegelijk ook meer werkloosheid ! Dat gaat in dit geval gelijk op

 • dommelje

  nog een paar jaar knijpen en dan de landbouw weer subsidie geven om te investeren

 • minasblunders1

  Het is toch zo simpel: zet gewoon zo intensief mogelijke bedrijven bij die Natura-2000 gebieden, die krijgen de kringlopen immers zó goed sluitend: ze moeten de stikstof uit de hele omgeving haast wel absorberen om dergelijke fantastische resultaten te halen.

 • Sjmens

  Jullie moeten je eerst eens verdiepen in het dossier alvorens te roepen.
  Het heeft alles te maken met de natuurdoelen in de natura 2000 gebieden. Omdat daar stikstofgevoelige plantjes staan, zoals bijv in de weerribben, mag er niet meer dan een bepaalde hoeveelheid stikstof neerdalen. Anders kan dat plantje dus niet stand houden. Wie de stikstofniveaus relateert aan dat bepaalde plantje? Ik weet het niet. Maar feit is wel dat het stikstofniveau soms 3x het niveau van instandhouding overschrijdt. Zo ook in de weerribben. Dus alles wat dat niveau doet toenemen is op voorhand uitgesloten. De NB-wet is hier heel zwart-wit in. Dus elke auto of koe, kip of varken erbij is een probleem. Het PAS probeert te anticiperen op de toekomst. Omdat in de toekomst auto's minder uitstoten en stallen emissie-arm worden gebouwd, ontstaat er ruimte om te ontwikkelen. Althans dat is de gedachte achter PAS. Echter de stikstofniveaus zijn dusdanig hoog dat ook het PAS niet helpt. Voor weerribben wordt stikstofniveau bepaald door Noordoostpolder (slechts mondjesmaat), Amsterdam en zelfs Londen!!! Lelystad AirPort moet ook nog maar eens aantonen hoe ze hier mee om willen gaan.

 • Sjmens

  Rest ons nog twee oplossingen: 1. Alles op slot gooien, wat met name landbouw treft. En 2. Kiezen voor economisch belang en accepteren dat bepaalde plantjes het niet redden in NL (overigens zijn deze plantjes wel elders in Europa aanwezig). Bij optie 2 hebben Brussel in de gordijnen en zullen we wel weer op een andere wijze worden gekort ofzo. Kortom, hier zitten we erg raar mee in de maag. Wat mij betreft passen we de Zuid Europese tactiek toe: gewoon de regels aan de laars lappen als NL.

 • frebo

  Als het allemaal zo slecht gaat met de natuur snap ik niet hoe die bepaalde plantjes er gekomen zijn in bijvoorbeeld de weerribben.

 • Sjmens

  @freno: dat vraag ik mij ook af. En ook wie heeft bepaald dat dit plantje een dusdanig laag niveau moet hebben....

 • geintreseerde

  boeren moeten harder op de tafel slaan

 • geintreseerde

  een goed leider vinden die het boeren belang dient en geen flauwe kul

 • geintreseerde

  wat een gezeik emmisie arme vloer

 • minasblunders1

  Inderdaad geïnteresseerde, gezeik. Ik verbaas me er dagelijks over dat volwassen mensen zich hier mee bezig houden. Vroeger, bij de ontwikkeling van de landbouw toen men nog niets van bemesting wist, werd er een stuk grond in gebruik genomen net zolang tot er iets op wilde groeien. Vervolgens liet men dat stukje grond liggen en werd er op een ander stuk bos gekapt en ging men daar de gewassen telen. Op dat eerste stuk begonnen langzaam maar zeker eerst de schrale planten te groeien (heidevelden), en als men daar niets aan deed begon de grond vanzelf weer vruchtbaar te worden; er kwamen vanzelf bomen tevoorschijn. Dit proces bestaat al eeuwen en eeuwen en los van de intensieve landbouw en verkeer; schrale grond wordt vanzelf weer vruchtbaar. Dus: als je een gebied schraal wilt houden, zal je met enige regelmaat de hele bovenlaag moeten plaggen, alle andere maatregelen die in 'almachtige wijsheid' genomen worden zijn alleen maar kostenverhogend en treffen geen enkel doel. Al zou de hele landbouw uit dit land verdwijnen, dan nog gaan de processen gewoon door, zoals al eeuwen lang gebeurt.

 • info58

  @minasblunders
  willen we de plantjes weer terug hebben die er vroeger waren moeten we de landbouw weer bedrijven als toen. 400 kg zuivere N per hektare en de hele winter met de ketsplaat over het land zonder beperking van hoeveelheden

 • veldzicht

  Allemaal gezanik over natuur en milieu door lieden die er de ballen verstand van hebben en er alleen ,n leuk baantje aan over houden
  ten koste van de belasting betaler,of er wat stemmertjes aan overhouden voor hun politieke partijtje,maarja natuur,milieu en dieren welzijn zijn'' in'
  de agrarische sector ,n achterhaalde bedrijfstak zijn'üit''

 • geintreseerde

  wat gaan we doen! aan dat gezeik

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.