Home

Nieuws 16 reacties

Problemen door traag internet bij boeren

Internet in het buitengebied is te traag voor een efficiënte bedrijfsvoering. Veel boeren kampen wekelijks met problemen maar snel internet is nog ver weg.

Doetinchem - Ruim twee derde van de boerenbedrijven ervaart wekelijks problemen als gevolg van traag internet. Dat blijkt uit een onderzoek van Boerderij.

Ruim 90 procent van de boerenbedrijven met internet hebben een ADSL-verbinding, zo blijkt. Met de snelste varianten hiervan moet per seconde 24 Mbps aan gegevens zijn binnen te halen. Dat is echter de theorie. De praktijk is anders. Hoe verder een aansluiting van de zogenaamde wijkcentrale zit, hoe meer de downloadsnelheid afneemt. Na vier kilometer houdt de ondersteuning van de meeste providers op terwijl van de beoogde 24 Mbps nog maar krap twee Mbps over is.

Slechts vier procent van de internettende boeren heeft internet via de kabel, één procent beschikt over snel glasvezel. Een enkeling gebruikt een dongel om mobiel het net op te kunnen en twee procent probeert het via de satelliet. Gebruikers ervaren zowel mobiel als via de satelliet echter als onwerkbaar. De stabiliteit zou te wensen over laten.

Intussen vraagt de overheid om steeds meer digitaal aanleveren van gegevens, managementprogramma's worden ge-update via internet en afnemers willen via internet in verbinding staan met boeren. Stabiel en snel internet op het platteland is dus hard nodig maar boeren kunnen er niet over beschikken. Met alle gevolgen van dien.

Lees het volledige artikel dinsdag in Boerderij.

Discussieer nu alvast mee op Boerderij Connect.

Laatste reacties

 • vleeskipje

  Om uw snelheid te meten: Ga naar <>.
  Ik heb KPN ADSL en woon 5800 meter van de centrale en de snelheid is 0,21Mbps per seconde downloadsnelheid! Upload 0,10 Mbps!, bedroevend natuurlijk. Betaal elke maand € 26,50 aan KPN
  Daarnaast heb ik een satellietschotel van BNC Groningen en hiermee haal ik een snelheid van meer dan 21Mbps Upoad en 4 Mbps download.
  Download dus 100 maal sneller, er zit alleen een vertraging in bij het zoeken naar de pagina en dat is enigszins irritant. Wel is het mogelijk om via satelliet filmpjes op You Tube te bekijken wat via KPN onmogelijk is. Ook programma's als uitzending gemist is via satelliet perfect. Maandelijkse kosten € 85,- Aanschaf satellietschotel om en nabij de 400 €.
  Maar het is natuurlijk belachelijk dat je zo aan je verbinding met de buitenwereld moet komen. Heb het KPN abonnement nodig om onze planet email-adressen in stand te houden. Satellietverbinding gaat vaak via het buitenland.

 • vleeskipje

  85 € is incl BTW en onbeperkte hoeveelheid met de hoogste snelheid.
  Je hebt meerdere satellietaanbieders: oa ASTRA 2 connect en Tooway internet. Ook telebankieren via satelliet is geen probleem. Bij de goedkopere abonnementen wil het gebeuren dat bij overschrijding van je gebruikslimiet de verbinding zo traag als stroop wordt.

 • agratax2

  jp.bierema. Alles goed en wel, maar waarom moet je op het platteland 3 keer meer neertellen voor een goede internetverbinding die je nodig hebt omdat de overheid je verplicht om je contact met haar via snel internet te laten verlopen. Boeren hebben niet gevraagd om hun hele hebben en houden via internet door te geven. Het is hen bij wet voorgeschreven en dat alles geent op internet in de Grote steden waar voldoende afnemers zijn om het beste van het beste aan te leggen en aan te bieden, de standaard van de overheid.

 • vleeskipje

  Het gaat er toch om dat wij als buitengebiedbewoners gediscrimineerd worden ten opzichte van bewoners die de mogelijkheid hebben van kabel of glasvezel of snel via de telefoonlijn. Dat we boer zijn heeft er toch niks mee te maken. Mijn burgerburen hier in the middle of nowhere zitten toch met hetzelfde probleem.

 • hori hoeve

  Bij kpn heet het je zit op het einde van de leiding zoals alles in het buiten gebied zelf betalen voor aanleg riool vroeger voor aardgas en stroom het is te gek voor woorden

 • koestal

  we zitten in een achtergebleven gebied,we moeten de belastingaangifte wel digitaal aanleveren ondanks de slechte verbinding,wie is hier nu verantwoordelijk voor ?

 • Jack1968

  Basisinfrastructuur nooit aan de markt overlaten. De dunbevolkte gebieden zijn niet interessant voor commerciële aanbieders. Lokale liberale politiek wijst van zich af. Stemadvies voor aankomende verkiezingen: stem NIET VVD!!!!

 • a.t.herwijnen

  Helaas betalen wij voor 8 mb snelheid. Er is op zijn hoogst 2 mb beschikbaar. Lijkt mij dat wij als buitengebied bewoners evenveel recht hebben op een snelle verbinding als iemand in het dorp of stad. Dit is toch een stuk rechtsongelijkheid. Voor windmolens is ons gebied wel ineens goed. Laat ze die dan ook maar in de stad plaatsen. Niet alleen daar de lusten en wij de lasten.

 • hansje

  wij in frankrijk hebben het zelfde probleem ,dus sturen we alles op in de papieren versie.volgens mij kan de overheid jullie niet verpichten om aangiftes via internet te doen (dit is in strjid met de europese regels)

 • ACB

  Collectief ook minder betalen, trager internet langzamer betalen , maar dan wel met zn allen.

 • jehanvankroaks

  ook wij hebben kpn adsl en zitten 6 km van de centrale, ook bij ons is de internetsnelheid waardeloos.
  Ik heb niet zoveel verstand van internet en zo, maar volgens mij kan de kpn de internet snelheid ( voor de langere afstand) vrij makkelijk opvoeren.
  Dan moeten ze meer spanning op die bepaalde leiding zetten zodat er weer meer data over dezelfde lijn kan worden getransporteerd..... maar dat kost schijnbaar geld.

 • vleeskipje

  Sorry, ik had de snelheden Upload en Download verwisseld. Downloadsnelheid is altijd de hoogste.

 • alco1

  Je computers een keer opschonen of vervangen doet soms ook wonderen!

 • red

  Kijk eens op de web site van ( iipen) en van (open net).
  Hier kan je zien dat als je de schouders er met z'n allen onderzet je op den duur ook nog voordeliger uit bent met glasvezel.
  Wij hebben dit ook al aangekaart bij ons dorpsbelang.
  Wachten op gemeenten en rijk duurt gewoon te lang.
  Er zijn zelfs al voorbeelden dat somigge buitengebieden al sneller kunnen internetten dan mensen in een dorp met kabel.
  Het is van belang dat er snel actie wordt ondernomen minder praten maar DOEN. Anders lopen we als lanbouw achter de feiten aan.

 • varkenshouder1

  Hele buitengebied van Nederland op de glasvezel.???

 • bartjaminon

  In onze klantenkring was dit ook een veelvoorkomend probleem. Men is voorzien van ADSL maar is simpelweg te ver verwijdert van de centrale, dit resulteert in lage internetsnelheden, vaak maar 1 tot 2 Mbps download om over de uploadsnelheid maar te zwijgen.

  Wij zitten zelf in Erp met ons bedrijf en hebben samen met enkele lokalen partijen een initiatief opgezet genaamd Wireless Erp. We hebben glasvezel laten aanleggen naar een hoog centraal punt en hier richtapparatuur op het dak geplaatst. Kort door bocht gezegd gaat het laatste stukje glasvezel door de lucht. Momenteel is het project live en kunnen we tot een straal van 7,5 kilometer in het buitengebied voorzien van snel internet (snelheden tot 30 Mbps download en 15 Mbps upload).

  Wij komen graag in contact met meer belangstellenden en we zijn inmiddels volop bezig om het tweede project op te zetten.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.