Home

Nieuws 1647 x bekeken 3 reacties

Paarden niet voor destructie gemeld

Den Haag - Slachterij Van Hattem heeft paarden die op de slachterij zijn gedood, maar niet zijn geslacht, niet individueel gemeld ter destructie. Dat meldt staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van vragen van Kamerlid Helma Lodders (VVD).

Van Hattem moet 28 miljoen kilo vlees terugroepen omdat de herkomst van het vlees niet kan worden vastgesteld aan de hand van de administratie.

Volgens het bedrijf werden paarden waarvan de identificatie en registratie niet in orde was, gedood en vervolgens ter destructie aangeboden. De dieren gingen echter mee in de bulk van het slachtafval en werden niet, zoals is vereist, individueel aangemeld, stelt de staatssecretaris.

De bewindsvrouw meldt verder dat nog niet met zekerheid is te zeggen hoeveel van de bij de terughaalactie bij Van Hattem betrokken andere bedrijven in staat zijn de traceerbaarheid van hun producten te kunnen aantonen. Acht bedrijven hebben zich bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gemeld, een daarvan is inmiddels vrijgegeven.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Over hoeveel paarden gaat het? Als het het drie zijn dan kan je daar geen bedrijf failliet voor laten gaan, als het er 500 zijn wordt het anders. Maar bij 500 paarden; waar is dan het toezicht van de toezichthouders?

 • Mozes

  Farmerbn, iedereen begrijpt toch dat die paarden helemaal niet met het slachtafval zijn afgevoerd maar gewoon geslacht zijn.

 • Elevage

  en dat onder de neus van de NVWA mozes???
  dan hebben ze een nieuwe bril nodig!

Of registreer je om te kunnen reageren.