AlgemeenNieuws

Paarden niet voor destructie gemeld

Den Haag – Slachterij Van Hattem heeft paarden die op de slachterij zijn gedood, maar niet zijn geslacht, niet individueel gemeld ter destructie. Dat meldt staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van vragen van Kamerlid Helma Lodders (VVD).

Van Hattem moet 28 miljoen kilo vlees terugroepen omdat de herkomst van het vlees niet kan worden vastgesteld aan de hand van de administratie.

Volgens het bedrijf werden paarden waarvan de identificatie en registratie niet in orde was, gedood en vervolgens ter destructie aangeboden. De dieren gingen echter mee in de bulk van het slachtafval en werden niet, zoals is vereist, individueel aangemeld, stelt de staatssecretaris.

De bewindsvrouw meldt verder dat nog niet met zekerheid is te zeggen hoeveel van de bij de terughaalactie bij Van Hattem betrokken andere bedrijven in staat zijn de traceerbaarheid van hun producten te kunnen aantonen. Acht bedrijven hebben zich bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gemeld, een daarvan is inmiddels vrijgegeven.

Beheer
WP Admin