Home

Nieuws 449 x bekeken

Oproep geharmoniseerde regulering pesticiden

Brussel – De brancheorganisaties voor producenten van gewasbeschermingsmiddelen in de EU en VS willen een geharmoniseerd raamwerk voor risicobeoordeling.

Dat schrijven de twee partijen in een oproep aan onderhandelaars die werken aan een Europees-Amerikaans vrijhandelsverdrag, TTIP genoemd. Afspraken van wereldhandelsorganisatie WTO over regulering dienen als uitgangspunt te worden genomen, aldus de organisaties.
De European Crop Protection Association (ECPA) en CropLife America schrijven dat de VS en EU de meest hoogontwikkelde regulering voor pesticiden hebben in de wereld. Daarmee zou het volgens de organisaties mogelijk moeten zijn samen een nog sterker en vooral meer uniform systeem op te zetten dat 'de hoogste bescherming biedt aan consument en milieu en tegelijk internationale handel bevordert'.
De partijen willen dat op sectoraal niveau wordt onderhandeld over gewasbeschermingsmiddelen en dat gekozen wordt voor een 'single undertaking', wat betekent dat er pas een deal is als overeenstemming is bereikt over alle onderwerpen. De partijen vinden dat risico-analyse de basis moet vormen voor regulering van pesticiden en dat processen die leiden tot maximale residu-niveaus (MRL's) worden gelijkgetrokken.
ECPA en CropLife America onderstrepen het belang van bescherming van intellectueel eigendom.

Of registreer je om te kunnen reageren.