Home

Nieuws

Nog geen herstel bij kaliconcern K+S

Kassel - Door de prijsontwikkelingen op de internationale kalimarkt heeft het Duitse kunstmestconcern K+S in 2013 ruim 18 procent van het operationele resultaat van het jaar daarvoor ingeleverd.

Voor belastingen en rentekosten daalde het resultaat daardoor naar 656 miljoen euro. Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde jaarcijfers.

Het management voorziet in zijn prognose voor het lopende jaar ook nog geen herstel. Omzet en resultaat houden de dalende lijn uitgaande van die vooruitblik in 2014 nog vast. Het voortbestaan van het concern is echter niet in het geding. De bodem van het kaliprijzenniveau lijkt te zijn bereikt en het afzetvolume blijft naar verwachting gelijk. Dat geldt ook voor de wegenzoutactiviteiten van het bedrijf. Hiermee deed het qua afzet in ieder geval goede zaken met een volumegroei van 65 procent.

"K+S heeft nogmaals bewezen dat de onderneming in staat is om zich operatief en strategisch zo op te stellen dat het succes op de lange termijn gewaarborgd is," zo stelt directietopman Norbert Steiner de door een scherpe koersdaling en een verlaagde dividenduitkering toch wel wat geplaagde aandeelhouders gerust. Onderdeel van de strategische aanpak is een besparingsprogramma met de titel Fit voor de toekomst, waarmee tot 2016 de kosten met in totaal 500 miljoen euro zullen worden teruggedrongen. Voor het lopende jaar alleen gaat het om besparingen ter waarde van 150 miljoen euro. Tegelijkertijd blijft het bedrijf investeren in de productie, waaronder ook in Canada.

In 2013 kwam de omzet uit op 3,95 miljard euro. Dat is op het niveau van het jaar daarvoor. De nettowinst na belasting daalde in 2013 met 32 procent naar 435 miljoen euro, maar mede ook doordat in de cijfers van 2012 ook de afgestoten nitrogeen-activiteiten nog waren opgenomen. Corr

Of registreer je om te kunnen reageren.