Home

Nieuws 722 x bekeken

Nederlanders kritisch op begrotingsnormen EU

Brussel - Nederlanders zijn uitgesproken negatief over de gevolgen van de door Brussel uitgeoefende druk op de Nederlandse overheid om te bezuinigen.

Liefst 77 procent van door onderzoeksbureau Ipsos ondervraagde Nederlanders vindt dat de economie is beschadigd door de Europese eisen en daarmee samenhangende bezuinigingen.

Alleen Frankrijk en Spanje komen in de buurt met een percentage van 75. Terwijl het in Duitsland en Zweden om 'slechts' 50 procent van de ondervraagden gaat, blijkt uit het onderzoek onder de titel European Pulse. Ipsos ondervroeg daarvoor ruim 8.000 Europeanen uit tien landen, onder wie 1.017 Nederlandse volwassenen.

Europa kampt sowieso met een geloofwaardigheidsprobleem. Een ruime meerderheid van meer dan 60 procent van de bevolking in Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland, Polen en Hongarije zegt dat we de verkeerde kant opgaan in Europa. In Spanje, Italië en Frankrijk ligt dat percentage zelfs boven 75 procent. Iets meer dan 40 procent van de Nederlandse ondervraagden gaf verder aan dat Europa een positieve economische invloed op ons land heeft. Voor de crisis lag dat percentage nog boven de 60 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.