AlgemeenNieuws

Paul (NVWA): Wet is maat van productie geworden

Den Haag – De grenzen van de wet zijn de maat geworden van onze voedselproductie. Dat constateert inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het Financieele Dagblad uit Paul zijn zorgen over de moraliteit in de voedingsmiddelindustrie.

Bedrijven produceren wat wettelijk nog acceptabel is, zonder ethische aspecten van de voedselproductie daarbij te betrekken. “De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging. Het heeft tot een aantal ernstige ontsporingen geleid en levert ook forse risico’s op voor de nabije toekomst.”

Paul doet zijn uitspraken aan de vooravond van de publicatie van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, waarin naar verluidt harde noten worden gekraakt over de toezichthouder. Paul twijfelt er niet aan dat het voedsel in Nederland veilig is. Maar tegelijk noemt hij het verontrustend dat de incidenten die in de afgelopen maanden naar buiten zijn gekomen zo grootschalig zijn.

LTO-voorzitter Albert-Jan Maat zegt graag de discussie te voeren over een cultuurverandering in de voedselketen. “Maar het kan niet los worden gevoerd van het functioneren van de NVWA en het huidige mededingingsbeleid. Nog steeds is in de hele voedselketen de allerlaagste prijs dominant. Daar moeten we vanaf.”

De Federatie van Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) maakt bezwaar tegen de generaliserende opmerkingen van Paul. Volgens de FNLI zijn producenten in staat om snel actie te ondernemen als dat nodig is. De grote aandacht voor fraudeurs en wetsovertreders moet geen vertekening van de werkelijkheid opleveren, waarin de bedrijven dag in dag uit veilig en betaalbaar voedsel op de markt brengen, aldus de FNLI.

De zorgen van de NVWA over het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector zijn volgens de De Centrale Organisatie voor de Vleessector COV nergens voor nodig. “Houden vleesbedrijven zich niet aan de wet? Dan moet de NVWA opsporen en handhaven”, zegt COV-woordvoerder Dé van de Riet. “Maar als vleessector zitten we niet te wachten op tussentijdse filosofische beschouwingen over wat de normen voor voedselkwaliteit zouden moeten zijn.”

Beheer
WP Admin