AlgemeenNieuws

Minder maisland kost sector miljoenen euro’s

Apeldoorn – De vermindering van het areaal maisland gaat alleen Agrifirm en Forfarmers Hendrix al miljoenen euro’s kosten.

Dat melden beide toeleveranciers van zaaizaad en meststoffen in een brandbrief aan Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Ze wijzen erop dat de voorbereidingen voor het nieuwe teeltseizoen al volle gang zijn. Ze vrezen schade door het terughalen van maiszaad, bederf van behandeld zaaizaad en het niet kunnen gebruiken van bedrijfsspecifieke combinaties van maiszaad en meststoffen. Ook zullen honderden uren nodig zijn voor het maken van nieuwe bemestingsplannen door andere teeltplannen en een lagere derogatie norm van 230 in plaats van 250 kilo stikstof uit dierlijke mest.

Ton Loman, CEO van Agrifirm, wil samen met Forfarmers Hendrix in overleg met het ministerie om oplossingen te vinden voor de gevolgen van de aanscherping van derogatie-eisen. Loman erkent dat dit niet makkelijk zal zijn gezien de minieme ruimte die er volgens Dijksma nog is in de onderhandelingen met de Europese Commissie over het nieuwe mestbeleid inclusief derogatie. Maar argumenten als dat er nog genoeg tijd zou zijn om het bouwplan aan te passen gaan er bij Loman niet in. “Boeren moeten nu eenmaal wel op tijd bestellingen doen. De eis van 80 procent grasland in plaats van 70 procent is zomaar uit de lucht komen vallen. We gaan ons er in ieder geval voor inzetten om oplossingen te vinden.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin