Home

Nieuws 1951 x bekeken 4 reacties

Minder maisland kost sector miljoenen euro's

Apeldoorn – De vermindering van het areaal maisland gaat alleen Agrifirm en Forfarmers Hendrix al miljoenen euro's kosten.

Dat melden beide toeleveranciers van zaaizaad en meststoffen in een brandbrief aan Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Ze wijzen erop dat de voorbereidingen voor het nieuwe teeltseizoen al volle gang zijn. Ze vrezen schade door het terughalen van maiszaad, bederf van behandeld zaaizaad en het niet kunnen gebruiken van bedrijfsspecifieke combinaties van maiszaad en meststoffen. Ook zullen honderden uren nodig zijn voor het maken van nieuwe bemestingsplannen door andere teeltplannen en een lagere derogatie norm van 230 in plaats van 250 kilo stikstof uit dierlijke mest.
Ton Loman, CEO van Agrifirm, wil samen met Forfarmers Hendrix in overleg met het ministerie om oplossingen te vinden voor de gevolgen van de aanscherping van derogatie-eisen. Loman erkent dat dit niet makkelijk zal zijn gezien de minieme ruimte die er volgens Dijksma nog is in de onderhandelingen met de Europese Commissie over het nieuwe mestbeleid inclusief derogatie. Maar argumenten als dat er nog genoeg tijd zou zijn om het bouwplan aan te passen gaan er bij Loman niet in. "Boeren moeten nu eenmaal wel op tijd bestellingen doen. De eis van 80 procent grasland in plaats van 70 procent is zomaar uit de lucht komen vallen. We gaan ons er in ieder geval voor inzetten om oplossingen te vinden."

Laatste reacties

 • info36

  Wat zal de overheid hier van huiveren.

 • Peerke1

  Das toch duidelijk wat de overheid wil, simpel as wat, gewoonweg minder maisland op een eenvoudige manier afdwingen. Misschien wel leuk voor onze toeristen, die ook nog graag koeien in de wei zien.

 • richard3

  zielig volk echt waar ze verdienen miljoenen aan de veehouderij linksom of rechtsom

 • gpdeboer

  In deze zo genoemde ''brandbrief'' lees ik bijna alleen maar de nadelige effecten voor For farmers en Agrifirm en niet voor hun klanten. Maiszaad terug nemen en Mestplannen aanpassen is helemaal niet zo erg dat is te managen. Wat wel erg is de aanpassing van 250 naar 230 kg Stikstof de steeds scherper wordende fosfaat ruimte. Hoe moeten we nu onze dure landbouwgrond nu productief houden om er goede en gezonde gewassen te telen voor ons vee. DAT is en word een groot probleem vele malen erger als wat maiszaad terug nemen en mestplannen opnieuw maken. Dat jullie klaar staan om het rantsoen weer kloppend te krijgen voor een paar € met een brok twijfel ik niet aan maar haal het liever van eigen grond en gebruik de € s wel ergens anders voor

Of registreer je om te kunnen reageren.