Home

Nieuws

Minder animo van boeren voor VVD

Den Haag – De VVD verliest terrein onder stemmers uit de agrarische sector. Uit onderzoek van AgriDirect onder boeren en tuinders blijkt dat 17,3 procent van plan is om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op de VVD te stemmen. In 2010 stemde nog een kwart van de boeren op de VVD tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Het CDA blijft de grootste partij onder boeren. De belangstelling voor deze partij lijkt ook weer toe te nemen. 42,9 procent van de ondervraagden is van plan om het op het CDA te gaan stemmen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 stemde nog 41,6 procent van de boeren op het CDA.

Ook lokale partijen doen het goed onder boeren. 13,7 procent van de boeren verwacht op een lokale partij te gaan stemmen. In 2010 was dit nog 10,5 procent. De SGP groeit eveneens. 11,3 procent van de ondervraagden zegt op deze partij te stemmen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was dit 9,8 procent.

De ChristenUnie wordt iets kleiner, van 5,7 procent in 2010 naar 5,3 procent in 2014. De belangstelling van boeren en tuinders voor de PVV verdubbelt, van 1,5 procent in 2010 naar 3,1 procent in 2014. De PvdA, partij van de huidige landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma, doet het minder goed bij boeren. Terwijl in 2010 nog 3,3 procent van de boeren op de PvdA zegde te stemmen, is dat voor de komende verkiezingen 2,0 procent.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 19 maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.