Home

Nieuws

Mercosur dichtbij voorstel markttoegang EU

Brasilia – Mercosur zal nog voor het einde van deze maand de EU een voorstel voor markttoegang sturen. Dat heeft de Braziliaanse minister van industrie Mauro Borges bekendgemaakt na een bezoek aan Buenos Aires. Een handelsdeal tussen Mercosur, een blok Zuid-Amerikaanse landen, en de EU kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Europese landbouw.

De EU wacht al enige tijd op een voorstel maar Argentinië en Venezuela werden het maandenlang niet eens met de meer liberale lidstaten Brazilië en Uruguay, die uiteindelijk dreigden apart de EU te benaderen. Borges sprak in Buenos Aires met de Argentijnse minister van economische zaken Axel Kicillof en minister voor industrie Debora Giorgi. Brazilië en Argentinië zijn beiden grote exporteurs van rundvlees, soja en graan.
Argentinië bevindt zich in een wisselkoerscrisis en stelde aanvankelijk voor importtarieven af te schaffen voor 80 tot 90 procent van de producten die het Mercosur-blok binnenkomen. Andere landen wilden meer dan 90 procent liberaliseren. Venezuela is later toegetreden tot Mercosur en kiest ervoor geen onderdeel te zijn van een deal. Het land lijdt bovendien onder aanhoudende demonstraties.
De EU onderhandelt momenteel met de VS, waar volledige eliminatie van importtarieven haalbaar lijkt. Er is dus haast geboden, meldde de Braziliaanse president Dilma Rousseff eerder. Ze wil dat een deal zo goed als zeker is voor de Europese en Braziliaanse verkiezingen later dit jaar. De EU wil vooral markttoegang voor machines, diensten en hightech terwijl andersom Zuid-Amerikaanse landen meer landbouwproducten willen uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.