Home

Nieuws

'Meer ondersteuning nodig voor familiebedrijven'

Boedapest – Regeringen wereldwijd moeten familiebedrijven in de landbouw meer ondersteunen.

Dat hebben secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en directeur-generaal van de Wereldvoedselorganisatie FAO José Graziano da Silva gezegd tijdens een wereldwijd forum over familiebedrijven in Boedapest. Bij steun moet de focus was het duo betreft vooral liggen bij steun voor vrouwen en jongeren.
Ban zei dat publieke en private banken zich meer moeten inspannen ook krediet te verstrekken aan kleinere bedrijven in minder ontwikkelde markten. De Zuid-Koreaan waarschuwde dat vaak kleinschaliger werkende familiebedrijven extra kwetsbaar zijn voor effecten van klimaatverandering zoals extreem weer, droogte en overstromingen. Steun moet zich ook richten op infrastructuur, zoals opslag, die kleinere bedrijven vaak zelf niet kunnen verzorgen waardoor relatief veel product al direct verloren gaat.
Graziano da Silva voegde aan het betoog van Ban toe dat familiebedrijven maar ook kleinschalig werkende vissers en inheemse gemeenschappen in het algemeen in de meeste landen de sleutel vormen voor voedselzekerheid. Tegelijk zijn het ook qua voedselzekerheid de meest kwetsbare groepen. Investeren in het vergroten van de productiviteit van kleinschalig werkende familiebedrijven is volgens Graziano da Silva dan ook "vanzelfsprekend", hoewel veel landen gericht zijn op het aantrekken van grote investeerders.
Volgens een recente studie die de Braziliaan aanhaalde is meer dan 90 procent van boerenbedrijven familiebedrijf. Zelfs in Europa is het familiebedrijf volgens Graziano da Silva een belangrijke en efficiënte producent, en bovendien hoeders van de biodiversiteit. In Europa boeren familiebedrijven op circa 63 procent van het landbouwareaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.