Home

Nieuws 1032 x bekeken

Meer omzet Glencore Xstrata

Rotterdam – Glencore Xstrata heeft in 2013 fors minder winst geboekt met de handel van agrarische producten.

De omzet nam 51 procent toe tot 26,8 miljard dollar (19,6 miljard euro) terwijl de winst voor rente, belastingen en afschrijvingen 47 procent daalde tot 198 miljoen dollar (144 miljoen euro). Het bedrijf, ook groot met metalen en energie, had last van kleinere oogsten en logistieke problemen in Brazilië.
Glencore geldt na ADM, Bunge en Cargill als de grootste handelsonderneming in landbouwproducten. Het hoofdkantoor van de onderneming staat in Zwitserland maar de landbouwdivisie werkt in hoofdzaak vanuit Rotterdam. In 2013 verkocht Glencore 44,2 miljoen ton graan. Dat is 43 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijf verkocht 23,5 miljoen ton oliezaden, 73 procent meer dan een jaar eerder. Prijzen stonden onder druk en bewogen nauwelijks, aldus Glencore, waardoor weinig 'handelswinst' te behalen viel.
Glencore realiseerde met de productie en verwerking van landbouwproducten een omzetgroei van 4 procent tot bijna 3,2 miljard dollar (2,3 miljard euro). Op deze omzet werd voor rente, belastingen en afschrijvingen een verlies geboekt van 6 miljoen dollar, tegen 10 miljoen dollar een jaar eerder. De zwakte van de agrarische activiteiten van Glencore werden gecompenseerd door de handel in metalen en olie.
De eigen boerderijen van Glencore produceerden 31 procent meer dan een jaar eerder, 883.000 ton. Het bedrijf verwerkte ook 31 procent meer oliezaden: 3,6 miljoen ton. De productie van biodiesel nam 17 procent toe tot 624.000 ton. De verwerking van suikerriet verdubbelde bijna tot 2,2 miljoen ton. De stijgingen zijn volgens Glencore het gevolg van grootschalige investeringen die zijn gedaan in de laatste paar jaar. Glencore investeerde met name in Argentinië en Brazilië maar kocht ook het Canadese handelshuis Viterra.

Of registreer je om te kunnen reageren.