Home

Nieuws 8 reacties

'Meer nadruk op integriteit vleesketen'

Zoetermeer – Vleesbedrijven, maar ook veehouders, moeten beter duidelijk maken hoe dieren en het vlees daarvan zijn geproduceerd. Ook moet beter worden gegarandeerd dat de consument krijgt wat hem of haar is beloofd. Dit zegt voorzitter van de Centrale Organisatie Vleessector (COV) Jos Goebbels.

De voedsel- en warenautoriteit NVWA als toezichthouder, maar ook private borgingssystemen, zullen meer eisen stellen aan de integriteit van het product.

Het is het logische gevolg van de affaires die de vleessector in het voorbije jaar opschrikten. Ook speelt mee dat toezichthouder NVWA de puntjes in dit opzicht beter op de i zet.

De zogenoemde 'integriteitsmodules', die vleesbedrijven gaan invoeren en waarmee ook de veehouderij te maken krijgt, betekenen meer werk voor en mogelijk ook iets hogere kosten. Daar staat tegenover dat de kans op trammelant achteraf veel kleiner wordt, stelt Goebbels. Hij trekt de parallel met de invoering van het HACCP-traject in de vleessector. Daarmee moesten fouten en verontreinigingen in het productieproces worden voorkomen. Dat is gelukt. "Sinds de invoering van HACCP-systemen hebben we feitelijk geen voedselveiligheidsschandalen meer gehand," weet Goebbels. Zoiets verwacht hij ook van de integriteitsmodules. Zijn die eenmaal doorgevoerd, dan wordt gerommel met voedsel veel moeilijker en hoeft de reputatie van vlees niet verder in het gedrag te komen. Dat is goed voor zowel de afzet als voor de prijsvorming.

Vleesbedrijven moeten via een zogenoemde vierkantsvergelijking hard maken dat de hoeveelheid product die het bedrijf in gaat er ook weer uit gaat.

Lees meer in weekblad Boerderij

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  aan welke affaires is de veehouder schuldig het afgelopen jaar?

 • Fermer

  .......'er zullen meer eisen gesteld worden aan de integriteit van het product' en 'dan wordt gerommel met voedsel veel moeilijker'. Als de NVWA als eens iets eerder de puntjes op de i had gezet, zou de veehouderij nu niet ook met 'integriteitsmodules' te maken hoeven krijgen. De affaires gebeuren een stap na de veehouderij. Het blijft de omgekeerde wereld.

 • wvb

  Er word er weer 1 wakker die ambtenaren aan het werk wil houden en de nvwa organisatie(als er nog over georganiseerde partij gesproken kan worden.) de hand boven het hoofd wil houden na al die gemene spelletjes van de laatste tijd . Ga maar lekker door met die kostprijs verhogende spelletjes dan verplaatsen we wel naar het oostblok . Dit gaat ook met de nertsen gebeuren alleen willen ze het niet zien of horen omdat ze achter de schermen aangestuurd worden door de PvdD. Nog even en dan gaat het hier net als in de oekraine want de maat is bijna vol .Een gewaarschuwd man telt voor twee.

 • jaap69

  erg goedkope en laffe manier om de aandacht en schuld af te schuiven op veehouders. deze kunnen straks weer opdraaien voor alle kosten en de vleesbedrijven (cov) blijft maar de zakken vullen.

 • Elevage

  het probleem zit helemaal niet bij de veehouders...................
  ik lever een super product af, dat 100% goed is, en daarna, verderop in de keten zitten een stelletje klungels die het vlees vervolgens een slechte naam bezorgen!
  Boeren houden open dagen, hebben zichtstallen en wat al niet meer, maar dat kan niet op tegen het geklungel daarna

 • a.t.herwijnen

  Hoe kun je de vleesveehouder verantwoordelijk stellen voor het gesjoemel op de slachthuizen? Degene die aan het gesjoemel verdient moet hard aangepakt worden. Zullen ze de autoproducent ook wel boetes op gaan leggen omdat er te hard met hun auto's gereden wordt.

 • producent

  Ik denk dat hij binnen kort met pensioen gaat en dan hebben ze vaak van die rare ideeën.

 • Jan van het Zand

  Na de oorlog waren de boeren de baas op het platteland. Dat leidde tot zelfoverschattting van de boerenorganisaties. De natuur werd opgeofferd aan landbouwgrond. Door de overschatting kon de landbouw ongebreideld groeien, zoals ook de olie- en chemische industrie in Rotterdam. Actie is Reactie. Splintergroeperingen werden machtige mediapartijen. Natuur voorop, en de rest hobbelde er achteraan. Partij van de Dieren is het summum van de Reactie. Maar zoals altijd leidt macht tot zelfoverschatting en doorslaan. Oftewel DECADENTIE: Burgerlijke wensen invullen zonder financiële onderbouwing. Dat belast de economie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.