Home

Nieuws 394 x bekeken

Meer Britse voeding in de publieke sector

Londen – Britse gevangenissen, ziekenhuizen, schoolkantines en dergelijke krijgen meer ruimte om voedingswaren uit eigen land te kopen. Tot nu toe moeten de inkopers altijd de prijs als belangrijkste criterium gebruiken, maar levensmiddelen of verse waar uit eigen land en regio krijgen voortaan meer kans om zo de Britse land- en tuinbouw te ondersteunen.

Dat heeft staatssecretaris George Eustice laten weten in een interview met de Daily Mail. ''Openbare instellingen zijn voortaan verplicht om andere factoren dan de prijs prioriteit te geven. Daar hoort nadrukkelijk bij of producten uit de eigen regio komen'', aldus de bewindsman. Britse overheidsinstellingen geven jaarlijks rond de 2,5 miljard euro uit aan voedingswaren. Dat bedrag is mee zo hoog omdat ook de meeste ziekenhuizen tot de overheid behoren en omdat openbare scholen de leerlingen altijd lunches voorzetten. ''We willen onze land- en tuinbouwers graag meer kans geven om een groter deel daarvan naar zich toe te trekken.''

Eustice wijst er nog eens op dat zijn land 40 procent van de voedingswaren invoert 'met inbegrip van veel producten die we hier best zelf kunnen produceren'. Eerder al riep 'zijn' minister Owen Paterson gezinnen op om eveneens meer eten uit eigen land te kopen. Hoofd voedingszaken Phil Hudson van de National Farmers Union is tevreden met de toezeggingen van Eustice: ''Eindelijk gaan ze al die mooie woorden waar maken.''

Of registreer je om te kunnen reageren.