Home

Nieuws 12 reacties

Markten in ban Oekraïense crisis

Kiev – De Oekraïense crisis leidt tot hogere prijzen voor graan en energie, terwijl beurskoersen wereldwijd fors daalden. De grootste vermogensbeheerder wereldwijd, Pimco, vreest dat escalatie van het tussen Rusland en het Westen over de toekomst van het Oost-Europese land een klap betekent voor de wereldeconomie. Voor de Nederlandse agribusiness staan honderden miljoenen euro's op het spel.

Op de termijnmarkt in Parijs piekte de tarweprijs (maartcontract) maandag boven de 210 euro per ton. Dat is 9 euro hoger dan de slotkoers van vrijdag. De maisnotering (junicontract) bereikte maandag even de stand van 187 euro. Dat is 10 euro duurder dan vrijdag. Het conflict leidde op de termijnmarkt in Chicago tot de scherpste prijsstijging in zeventien maanden voor tarwe, terwijl mais na een diepe prijsval in de laatste maanden terugkeerde op het niveau van september 2013. Oekraïne is een belangrijke exporteur van beide producten, terwijl Rusland jaarlijks 16,5 miljoen ton tarwe uitvoert, op een wereldwijd exportvolume van 159 miljoen ton. De havens van Oekraïne zijn nog operationeel.

Rusland heeft soldaten naar de Krim gestuurd. De Krim is een autonoom onderdeel van Oekraïne, maar ook thuishaven van de Russische Zwarte Zee-vloot en vooral Russischtalig. Twee provincies in het oosten van Oekraïne hebben bekendgemaakt de nieuwe regering in Kiev niet te erkennen, terwijl een pas aangestelde admiraal van Oekraïne is overgelopen naar de Krim. Het Westen dreigt met een economische boycot als Rusland zich niet terugtrekt.
De agribusiness in Nederland is wat Rusland betreft kwetsbaar. Volgens cijfers van statistiekbureau CBS was Rusland goed voor bijna 1 miljard euro export van voeding en levende dieren in 2013. Rusland is bovendien één van de belangrijkste nieuwe afzetmarkten voor de sierteelt. In 2013 werd voor 233 miljoen aan kaas en wrongel naar Rusland uitgevoerd en voor 183 miljoen aan groente en fruit. Vlees was goed voor 115 miljoen euro omzet, terwijl vanuit Nederland voor 125 miljoen aan bereide voedingsmiddelen verkocht.
Nederlandse veevoerconcerns behoren tot de grootsten van Europa, en zijn voor een deel van hun grondstoffen afhankelijk van Oost-Europa. Ruim de helft van alle mais die de EU importeert, komt uit Oekraïne. Geïmporteerde tarwe komt voor 5 tot 50 procent uit Oekraïne, afhankelijk van de beschikbaarheid.
De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) steeg sinds de aanvang van de crisis van 106 naar bijna 110 dollar. Een volledige boycot van Rusland betekent waarschijnlijk een scherpe toename van de aardgasprijs, die voor de intensieve veehouderij en glastuinbouw een substantieel deel van de kostprijs bepaalt. De EU is voor 25 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Russische leveringen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans stelt dat het dichtdraaien van de Russische gaskraan nu minder pijn doet dan enkele jaren geleden het geval zou zijn geweest. De EU heeft nu meer buffervermogen, aldus Timmermans.
Waar de handelsbelangen van het Westen in Oekraïne relatief beperkt zijn, raakt een boycot van Rusland de wereldeconomie in het hart, aldus Pimco, dat het resultaat vergelijkt met de eerste oliecrisis in 1973 en de Iraanse revolutie in 1979. Rusland verhoogde al de rente om een koersval van de roebel te voorkomen maar de Russische staat en bedrijven leenden al geld op de internationale kapitaalsmarkten, een verworvenheid die nu op het spel staat. Hierdoor zouden bedrijven ook minder makkelijk internationale betalingen kunnen nakomen.

Laatste reacties

 • somporn

  Hierdoor zouden bedrijven ook minder makkelijk internationale betalingen kunnen nakomen.(russische bedrijven dus)
  Dus de internationale handelsbedrijven lijden dus altijd schade en de politiek kijkt toe.

 • johannetje

  Waardeloos land, dat Rusland.

 • ed12345

  Ik zou graag iets horen van onze oekraiense lezers het maken
  Ik hoop dat voor hun allemaal nog meevalt

 • martensDLD

  het valt helemaal niet mee,als de EU niet snel iets doet,is de Oekrain weer van Rusland,er is geen land die op dit Moment opstaat tegen Poetin!

 • marco-vdb

  Het is schandalig dat het westen een machtsovername in de Oekraine door een handvol fascisten uit Lvov en omstreken heeft aangemoedigd. Dat tuig is echt geen representatieve doorsnede van de Oekrainse bevolking. Het resultaat is dat de Oekraine nu definitief failliet is, want de Russen gaan dit zooitje niet meer financieren. Als men de zaak tijdig gesust had i.p.v. olie op het vuur te gooien, waren er volgend jaar gewoon verkiezingen geweest waarbij een democratisch verkozen meerderheid aan de macht had kunnen komen zonder dat het land totaal naar de klote te helpen. Nu zal de Europese belastingbetaler er wel voor op mogen draaien en de Nederlandse agri-business de zwaarste hoogste tol mogen betalen. Timmermans en consorten... bedankt!

 • Venstra

  Van de regen in de drup..
  Bij EU hebben ze niks op met het zelfbeschikkingsrecht der volkeren, uiteindelijke moet ieder volk zijn eigen staat kunnen oprichten. In Nederland zien ze ook het liefste 1 Hollandse eenheidsworst, dus iedereen die anders praat is een 'boer'. In Frankrijk is het nog erger.

 • farmerbn

  Ben het helemaal eens met Marco#5 . Nederland moet naar zichzelf kijken want er is hier zat te verbeteren, alvorens steeds de wijsneus uit te hangen in het buitenland. Eerst steunt Nederland de rebellen in Syrie en nu ook die van Oekraine; als het land kapot is kunnen wij burgers betalen. Denk ook aan onze economische belangen in die landen want met rebellen kun je geen handel drijven. Als onze regering dijken mag doorsteken en eenzijdig natuurgebieden mag aanwijzen dan mag Poutin ook van mij de Krim annexeren.

 • koestal

  krijgen we nog eieren uit de Oekraine zonder welzijnsregels ?

 • sjang

  @ farmerbn: groot gelijk

 • joannes

  Nederland moet de rebelen in Nederland eens een keer steunen. In Nederland zijn er óók veel die denken dat slechts een kleine groep beroeps politicy, in het zadel geholpen door die paar multinationals, de geldstromen de verkeerde kant op laten stromen.

 • Elevage

  Nederland moet eerst eens voor zichzelf gaan zorgen voordat ze met hun grote mond landen gaan aanspreken waar ze geen enkele kennis van hebben of invloed op uit kunnen oefenen.
  Net als met de homorechten. Alsof wij het zo goed voor elkaar hebben!! En dan nog: je hoeft een ander jouw mening niet op te dringen, zeker niet als jij alleen er van overtuigd bent dat je alles 100% hebt geregeld. Wie zijn wij: druppel op de aardbol met onze grote mond!

 • agratax2

  ed12345. De Boerderij lezer die ik ken en in Kiev zit op dit moment heeft weinig problemen, zijn werk, een zeer grote dairy farm opzetten, gaat gewoon door. Hij mailde me dat er in het heetst van de strijd wat problemen met de voedsel voorziening waren. Mc Donalds en andere eethuizen gesloten en overal roadblocks. Werder geen pijn en de onderhandelingen met de buitenl;andse investeerders gingen onvermoeid door.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.