Home

Nieuws 953 x bekeken 1 reactie

Markten herstellen na persconferentie Poetin

Kiev – Markten kalmeren enigszins nu de Russische president Vladimir Poetin een grote militaire oefening vlakbij Oekraïne heeft afgebroken.

De prijs voor granen, olie en gas is gedaald terwijl de Russische en Oekraïense munt weer wat in waarde terugwonnen. De International Grains Council (IGC) herhaalde bovendien dat de export van agrarische producten vanuit Oekraïne normale doorgang vindt.
Poetin zei in een persconferentie weliswaar dat Rusland het recht heeft etnische Russen in Oekraïne met militair ingrijpen te verdedigen, maar voegde daar aan toe nu geen noodzaak tot ingrijpen buiten de Krim te zien en ook geen annexatie van een deel van Oekraïne na te streven. De EU vergadert donderdag over sancties, die wraak uit Moskou kunnen uitlokken. Voor de Nederlandse agribusiness staat bijna een miljard omzet op het spel.
De prijs voor een vat Noordzeeolie sloot maandag af op een koers van 111 dollar maar noteerde dinsdag onder de 110 dollar. De roebel zakte tegenover de euro tot het laagste niveau sinds ten minste 2005. Een euro was 50 roebel waard, maar inmiddels zakt de koers richting 48 roebel. Aandelenkoersen veerden wereldwijd na forse verliezen weer op.
De prijs voor het maartcontract tarwe steeg in Parijs 3,5 procent terwijl mais 2 procent hoger uitkwam, maar dinsdag stonden koersen aan het einde van de middag ten minste een procent lager en ook in Chicago daalden koersen ruim 1 procent. Oekraïne is een grote exporteur van tarwe en mais en Rusland van met name tarwe. Handelsbedrijven ADM, Bunge en Nidera-dochter Vitalmar Agro zien geen grote belemmeringen bij het verschepen van graan of oliezaden.
De nieuwe Oekraïense landbouwminister Ihor Shvaika zegt tegenover persbureau Reuters dat partijen in het land even geen nieuwe contracten aangaan maar dat bestaande contracten worden nageleefd en er geen grote logistieke problemen zijn. Shvaika benadrukte ook dat Oekraïense boeren nog steeds in het voorjaar de geplande 8,7 miljoen granen zullen inzaaien. Landbouw en voedingsmiddelen zijn goed voor 19 procent van de exportinkomsten. Alleen de uitvoer van metalen is nog lucratiever.

Eén reactie

  • agratax2

    Hoe makkelijk zijn de westerse handelaren gerust gesteld. Poetin glimlacht 1 keer en ze geloven hem blindelings. Rusland word tgesimboliseers als Beer en Poetin zie ik als wolf soms in schaapskleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.