Home

Nieuws 732 x bekeken 1 reactie

Maat: invoer uit Oekraine niet zomaar vrijgeven

Den Haag - Versoepeling van de invoer van producten uit Oekraïne mag niet zonder voorwaarden gebeuren. Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van de Europese koepel van landbouworganisaties Copa.

"Wij vinden dat  de handelsversoepelingen ordentelijk moeten verlopen", zegt Maat. Bovendien moet de handelsrelatie met Rusland niet in gevaar worden gebracht door de banden die nu met Oekraïne worden aangehaald, vindt hij.

Deze week kondigde de Europese Commissie aan dat de invoer van onder andere landbouwproducten uit Oekraïne zal worden versoepeld als steun aan de economie in dat land en ook om de stabiliteit daar te bevorderen.

De Copa-voorzitter vindt dat Oekraïense landbouwproducten niet ongeclausuleerd de Europese markt kunnen opkomen. Ten eerste wil hij niet dat de interne markt in de Europese Unie wordt verstoord. "Oekraïne heeft zelf in het verleden exportverboden ingesteld voor de uitvoer van graan. Je kunt nu niet zomaar alle  beperkingen laten vallen zonder dat je weet wat er dan gaat gebeuren."

Ten tweede kan het in zijn ogen niet getolereerd worden dat producten worden ingevoerd die niet voldoen aan de eisen die in Europa gelden. "We kunnen geen batterij-eieren uit Oekraïne de EU binnenhalen, terwijl we die hier zelf verbieden."

Bovendien moet er sprake zijn van wederkerigheid: niet alleen Oekraïense producten hier naartoe, ook open grenzen van Oekraïne voor bij voorbeeld uitgangsmateriaal uit Europa. "We hebben in het verleden grote schommelingen gezien in de gewasopbrengsten in Oekraïne. Met goed zaaizaad en pootgoed kan daar best verbetering in worden gebracht."

Eén reactie

  • agratax2

    Maat houdt liever de handel met Rusland in stand, dan dat hij de mensenrechten van de Oekraine en de rest van de ex CCCP landen die nu EU zijn beschermt. Weer eens een echte handelaar; Het maakt niet uit waar en van wie het geld komt als het maar komt. Wel lullen over steun en democratische rechten bescherming maar voor en paar miljard laat je 45 miljoen mensen terug vallen in dictateur en lijden onder corruptie. Niet te rijmen. Wetende dat als Oekraine compleet onder Russisch bestuur komt wij minder handel krijgen met rusland omdat de Oekraine dan gedwongen wordt om weer voedsel te exporteren naar Rusland om het onvermogen van de Russen (geen goede landbouw) te verbloemen.
    Oekraine kan dan niet anders dan produceren om zo hun gas veilig te stellen en aan de grollen van de oud KGB-ers te ontkomen. Poetin is net als Napoleon KLEIN maar zijn daden zullen ook GROOT zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.