AlgemeenNieuws

Maat: invoer uit Oekraine niet zomaar vrijgeven

Den Haag – Versoepeling van de invoer van producten uit Oekraïne mag niet zonder voorwaarden gebeuren. Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van de Europese koepel van landbouworganisaties Copa.

“Wij vinden dat  de handelsversoepelingen ordentelijk moeten verlopen”, zegt Maat. Bovendien moet de handelsrelatie met Rusland niet in gevaar worden gebracht door de banden die nu met Oekraïne worden aangehaald, vindt hij.

Deze week kondigde de Europese Commissie aan dat de invoer van onder andere landbouwproducten uit Oekraïne zal worden versoepeld als steun aan de economie in dat land en ook om de stabiliteit daar te bevorderen.

De Copa-voorzitter vindt dat Oekraïense landbouwproducten niet ongeclausuleerd de Europese markt kunnen opkomen. Ten eerste wil hij niet dat de interne markt in de Europese Unie wordt verstoord. “Oekraïne heeft zelf in het verleden exportverboden ingesteld voor de uitvoer van graan. Je kunt nu niet zomaar alle  beperkingen laten vallen zonder dat je weet wat er dan gaat gebeuren.”

Ten tweede kan het in zijn ogen niet getolereerd worden dat producten worden ingevoerd die niet voldoen aan de eisen die in Europa gelden. “We kunnen geen batterij-eieren uit Oekraïne de EU binnenhalen, terwijl we die hier zelf verbieden.”

Bovendien moet er sprake zijn van wederkerigheid: niet alleen Oekraïense producten hier naartoe, ook open grenzen van Oekraïne voor bij voorbeeld uitgangsmateriaal uit Europa. “We hebben in het verleden grote schommelingen gezien in de gewasopbrengsten in Oekraïne. Met goed zaaizaad en pootgoed kan daar best verbetering in worden gebracht.”


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin