AlgemeenNieuws

‘Lokale partij trekt boerenstem’

Amsterdam – De opkomst van lokale partijen lijkt onstuitbaar. Meer lokale partijen doen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen dan vier jaar geleden. Lokale partijen weten juist boeren aan zich te binden, zegt politicoloog André Krouwel.

Lokale partijen spelen een steeds grotere rol in de gemeentepolitiek. Het valt Krouwel op dat vaak die partijen juist boeren aan zich weten te binden. “Lokale partijen hebben meer oog voor de lokale gemeenschap en de thema’s die daar spelen. Zij komen op voor praktische zaken waar boeren profijt van hebben zoals het verbreden van wegen voor landbouwverkeer, kapvergunningen en verkaveling. Lokale partijen trekken conservatieve kiezers aan en in dat beeld passen boeren ook.”

Lokale partijen staan dicht bij de mensen en kunnen zich ongestoord afzetten tegen landelijk of Europees beleid. Krouwel: “Ze hebben geen binding met landelijke politieke partijen. Dat geeft hen een grote mate van vrijheid. Tegelijk is dat ook de zwakte. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk weigert om met lokale partijen te praten of ze te financieren.”

Uit onderzoek blijkt dat juist boeren de Europese politiek wel heel belangrijk vinden, aldus Krouwel. “Maar tegelijk ervaren zij alle nationale en Europese regels als heel beknellend. Dat verklaart de aantrekkingskracht van een lokale partij.”

Lokale partijen zijn sinds 1994 gezamenlijk de grootste politieke partij op lokaal niveau. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 behaalden ze 2.275 raadszetels (ruim 23 procent van de stemmen). In 30 procent van de gemeenten doen op 19 maart meer lokale partijen mee dan aan de verkiezingen van vier jaar geleden.

Lees meer over de verkiezingen!

Beheer
WP Admin