Home

Nieuws

Leden ABZ krijgen nabetaling van € 1,30 per ton

Nijkerk - Leden van coöperatie ABZ krijgen een nabetaling van €1,30 per ton afgenomen mengvoeders.

Dat heeft de coöperatie bekend gemaakt na vaststelling van de jaarresultaten 2013. ABZ, de fusiecoöperatie waarin zijn opgegaan Arkervaart (Nijkerk) en Brameco Zon (Eindhoven) heeft een goed eerste jaar achter de rug. De omzet steeg van 189,3 miljoen euro naar 194,3 miljoen euro. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening voor belastingen kwam uit op 2,1 miljoen euro tegen 1,4 miljoen een jaar geleden. Het resultaat na belasting kwam uit op 1,7 miljoen euro. Het eigen vermogen van de coöperatie steeg van 43,09 miljoen euro naar 45,1 miljoen euro.

ABZ had het afgelopen jaar incidentele baten door de verkoop van een terrein in Tilburg en de verkoop van haar aandeel in Agrovision. De opbrengst van het terrein in Tilburg (1,1 miljoen euro) wordt gebruikt voor investeringen in de productiefaciliteiten. ABZ is bezig met investeringen in de verschillende fabrieken (Nijkerk, Markelo en Eindhoven)  om de uitwisselbaarheid van de verschillende bedrijven te verbeteren. In Udenhout wordt op het ogenblik niet geproduceerd.

De mengvoerafzet van ABZ stond onder druk. Het bedrijf zette 536.741 ton mengvoer af, 3,4 procent minder dan vorig jaar. Vooral pluimveevoer werd minder verkocht. Die afzet was 8 procent kleiner en kwam uit op 234.129 ton. Varkensvoer daalde 2 procent en kwam uit op 178.348 ton. De afzet van rundveevoer steeg met 4,5 procent en kwam uit op 113.476 ton.

De afzet van grondstoffen steeg met 12 procent. ABZ verklaart de verschuivingen uit de toenemende tendens dat veehouders meer enkelvoudige voeders kopen en zelf aan het mengen slaan. In de pluimveesector speelt bovendien dat pluimveehouders door de lage prijzen hun stallen langer leeg lieten staan. Verder is er sprake van licht dalende landelijke tendens in de Nederlandse mengvoermarkt.

Het afgelopen jaar heeft de pas gestarte fusiecoöperatie veel werk gemaakt van besparingen. Er is vooral in de transportkosten een efficiëntieslag gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.