Home

Nieuws 2620 x bekeken 6 reacties

LTO en CBL fel tegen uniform btw-tarief

Leidschendam – LTO Nederland en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn fel tegen het plan van D66-leider Alexander Pechtold om een einde te maken aan de splitsing tussen een hoog en een laag btw-tarief. Invoering van het plan zou ertoe leiden dat Nederlanders 2 miljard meer kwijt zijn in de supermarkt, aldus CBL. LTO Nederland noemt het plan onverantwoord en wil dat belastinghervorming gericht wordt op lagere ondernemerslasten.

Pechtold maakte woensdag een plan bekend waarbij het lage btw-tarief van 6 procent op onder meer voeding en medicijnen en het hoge tarief van 21 procent worden vervangen door een uniform tarief van 15 procent. Het pleidooi van Pechtold is gebaseerd op een onderzoek van het Centraal Plan Bureau (CPB) waaruit blijkt dat vooral rijkeren profiteren van het lagere btw-tarief omdat zij onder meer vaker uit eten gaan en vaker musea bezoeken.
Het CPB vindt dat nivellering beter kan worden bereikt door lagere inkomens hogere uitkeringen te bieden of minder inkomstenbelasting te laten betalen. VVD en PvdA staan niet afwijzend tegenover het plan waarmee een meerderheid in de Tweede Kamer mogelijk lijkt. LTO-voorzitter Albert Jan Maat noemt het plan 'onkies en onverantwoord'. Maat vindt het gezien de crisis 'verre van een sociaal idee'.
"Voedsel is zo'n essentieel product dat het te allen tijde bereikbaar moet blijven en een hoger percentage is wat mij betreft dus onwenselijk. Ik vind het ook jammer dat in verkiezingstijd zoveel weinig doordachte plannetjes voorbij komen. Partijen kunnen zich beter richten op structurele versterking van de economie. Als je aan de slag wilt met het belastingsysteem, kijk dan naar lagere ondernemerslasten."
Van het assortiment van een gemiddelde supermarkt valt circa 85 procent onder het lage tarief, weet het CBL. Directeur René Roorda zegt tegenover Distrifood, een zusterblad van Boerderij gericht op de retail, dat het plan van tafel moet. "We gaan de politiek laten weten dat dit absoluut niet kan. Iedereen in Nederland doet boodschappen, dus dit heeft een enorm inflatie-opjagend effect."
Buurland Duitsland kent een laag tarief van 7 procent op niet-luxueuze voeding, boeken en bloemen. Voor overige producten geldt een tarief van 19 procent. België kent een hoog tarief van 21 procent en lage tarieven van 12 voor restaurants en 6 procent voor onder meer voeding, water, medicijnen, boeken en hotels.

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Voor diverse bedrijven zal de gelijktrekking van het BTW tarief beter uitpakken dan het huidige tarievenstelsel. Dat zijn blijkbaar andere bedrijven dan die Maat vertegenwoordigt. Het is toch van de zotte dat een cafehouder een glaasje cola-tik voor de cola 6% moet afrekenen en voor de cognac 21%.

 • Marco22

  Nog meer mensen de grens over om te Tanken en boodschappen halen.
  #Randstadpolitiek.

 • maatje 1904

  Wat een lulkoek van die Pechtold ik had al geen hoge pet van hem op maar nu helemaal niet meer.

 • Ishtar

  Onkies is dat olv CBL en LTO bewust voedsel verkocht wordt dat een enorm risico is voor de volksgezondheid.
  ESBL als vb dus.
  Wat een acterbaks en laf tuig is het cbl en lto om woorden als onkies te gebruiken.

 • veldzicht

  En Ishtar moet niet zo achterlijk uit z,n nek lopen kwakken.

 • agro1

  een btw-tarief, HOERAAAAA!!!!!!!, maar dan ook die rare landbouwtariefbreuk eruit en EEEEN tarief, hoogte is oninteressant, we leven tenslotte in EU en alles moet toch gekocht worden, waar dat het goedkoopste kan, weet je nog wel??? ciolos boppe!!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.