Home

Nieuws 853 x bekeken

LTO: belastingen moeten omlaag

Den Haag – De Nederlandse economie kan pas weer serieus groeien als de belastingen en accijnzen omlaag gaan.

Dat stellen ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland in een gezamenlijke reactie op groeicijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens het CPB groeit de Nederlandse economie in het kielzog van het eurogebied dit jaar 0,75 procent en volgend jaar 1,25 procent.
Lagere belastingen en accijnzen steunen het verdere herstel en zijn een impuls voor de "kwakkelende consumptie" in Nederland zelf, aldus de drie partijen. Ze benadrukken dat het voorzichtige herstel nog steeds wordt gedragen door de export. De ruimte voor belastingverlaging is er volgens de organisaties omdat het overheidstekort daalt van 2,9 procent dit jaar naar 2,1 procent in 2015. Volgens Europese afspraken mag het tekort alleen incidenteel hoger dan 3 procent zijn.
De ondernemersorganisaties zien een bescheiden inflatie en voorzichtig oplopende lonen en volgend jaar licht dalende werkloosheid. De Nederlandse economie is uit de crisis, stellen de drie ondernemersorganisaties vast. Negatief is dat de collectieve lasten nog altijd stijgen. Dat remt de groei, aldus VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.