Home

Nieuws 447 x bekeken

Kabinet ziet vooral nadelen bij Alleingang

Den Haag - Nederland heeft geen voordeel bij het verlaten van de Europese Unie. De Nederlandse positie als exportland zal risico's lopen, zegt het kabinet in een reactie op het onderzoek van het onderzoeksbureau Capital Economics.

Capital Economics maakte in opdracht van de PVV een rapport over de economische gevolgen als Nederland de Europese Unie zou verlaten.  Het onderzoeksbureau berekent dat uittreden op termijn een voordeel van 7.100 tot 9.800 euro per huishouden zou opleveren.

Minister Frans Timmermans schrijft dat  de uitgangspunten van het rapport niet realistisch zijn. Het rapport gaat er onder andere van uit dat Nederland buiten de Europese Unie dezelfde status zou kunnen verwerven als Zwitserland. Dat is nog maar de vraag, omdat daarover onderhandeld moet worden, zegt Timmermans. Daarbij komt dat Zwitserland wel gebonden is aan een aantal Europese regels, terwijl het daar geen invloed op kan uitoefenen.

Zwitserland mist het voordeel dat de Europese Unie biedt als grote handelsmacht. De Europese markt met 500 miljoen inwoners biedt de EU een belangrijk voordeel bij handelsbesprekingen, die Nederland niet heeft. En dat terwijl Nederland het juist moet hebben van de land- en tuinbouw. Timmermans geeft als voorbeeld dat Zwitserland wel handelsverdragen met China heeft kunnen sluiten, maar dat belangrijke handelsproducten (zuivel, graan) daarvan uitgezonderd zijn.

Timmermans zegt dat de geografische ligging van Nederland, de economische belangen en de Nederlandse overtuigingen tot Europese samenwerking en integratie nopen. Europees wat moet, nationaal wat kan, is daarbij het motto van het kabinet, zegt Timmermans. "Alleen op die manier kunnen we onze invloed vergroten en meesturen op de ontwikkelingen die onze toekomst bepalen."

Of registreer je om te kunnen reageren.