Home

Nieuws 799 x bekeken

K+S kort dividend onverwacht

Kassel – K+S heeft het dividend voor 2013 opvallend sterk verlaagd. De Duitse kunstmestproducent spreekt van een onzekere markt voor kali en magnesiumproducten en grote uitgaven aan de uitbreiding van een kalimijn in Canada.

Het dividend komt in 2013 neer op 0,25 cent per aandeel, waar een jaar eerder nog €1,40 werd uitgekeerd. Analisten gingen uit van ten minste 70 cent.
K+S is de grootste producent van kalikunstmest in Europa maar prijzen op de wereldmarkt worden bepaald door een Noord-Amerikaans exportkartel, Canpotex, en de Russische en Wit-Russische exporteurs Uralkali en Belaruskali. Prijzen zijn vorig jaar scherp gedaald toen Uralkali een exportkartel met Belaruskali opschortte en een prijzenoorlog aankondigde die als een schokgolf door de branche ging.
De markt trekt inmiddels weer aan maar K+S vindt het te vroeg om van duidelijk herstel op korte termijn te spreken. Voor de wat langere termijn is het bedrijf wel zeer positief omdat de vraag naar voedsel toeneemt en daarmee dus ook meer vraag komt naar productiemiddelen voor boeren.
K+S probeert meer grip op de markt te krijgen door productie uit te breiden. Hiervoor investeert het 4,1 miljard Canadese dollar in een kalimijn in Canada, die naar verwachting vanaf de zomer van 2016 in bedrijf komt. Naast deze investering besteedt het bedrijf uit Kassel honderden miljoenen euro's in het schoon houden van de Werra-rivier in het midden van Duitsland.
K+S wil middels het "Fit for the Future"-programma rond 2016 500 miljoen euro per jaar besparen, maar nu kost de reorganisatie geld. Het afgelopen jaar boekte K+S een omzet van 3,9 miljard euro, ongeveer evenveel als een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daalde 18 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot 656 miljoen euro. De neerwaartse trend heeft volgens K+S ook te maken met de verkoop van de stikstofactiviteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.