Home

Nieuws 1712 x bekeken 5 reacties

'Jonge boeren te veel gericht op inzet'

Utrecht – De perspectieven voor jonge Nederlandse boeren zijn uitstekend, maar ze missen door hun eenzijdige oriëntatie op inzet en presteren belangrijke competenties voor de toekomst.

Dat vindt directeur Ruud Huirne van Rabobank Food & Agri Nederland. De focus op uren maken gaat volgens Huirne ten koste van aandacht voor samenwerken, netwerken, opleiding en innovatie.
Huirne deed de uitspraak tijdens een jaarlijkse bijeenkomst die de bank organiseert voor landbouwjournalisten. Huirne stelt vast dat de vraag naar voedsel, diervoeder, brandstof, vezels en ingrediënten sterk blijft toenemen. Tegelijk daalt mogelijk de landbouwproductie door klimaatverandering. Nederlandse boeren zijn van een hoog niveau en hebben in een wereld van toenemende schaarste enorme kansen op de wereldmarkt.
Huirne wijst op het teruglopende aantal bedrijfsopvolgers. In de hele agrarische sector in Nederland vond in 2013 bedrijfsopvolging plaats bij 2,4 procent van de bedrijven. In 2011 lag het percentage nog op 2,9 procent. De patronen zijn langdurig zichtbaar, aldus Huirne, en grofweg gelijk in alle sectoren – of ze nu goede of slechte periodes doormaken. In de tuinbouw lag het percentage met 2 procent in 2013 het laagst.
"Bedrijven worden dus groter en complexer, acteren in een vrije markt en in een kritische omgeving", aldus Huirne. "Dat vraagt dus andere competenties." In 2006 begon Rabobank het Rabo Opvolgers Perspectief, waarbij tot nu toe 1.000 jonge boeren van gemiddeld 29 ervaringen uitwisselden en kennis vanuit de bank opdeden. Eén van de conclusies is dat jonge boeren in navolging van hun ouders inzetten op hard werken en uren maken, aldus Huirne. Ze komen onder meer daardoor pas na hun vijftigste toe aan coöperatieve bestuursfuncties.
"Het kan zo niet verder", aldus Huirne. De bank wil jonge boeren begeleiden maar niet "pamperen", aldus Huirne. "We zetten geen extra goedkope producten in de markt. Het blijft ondernemen."

Laatste reacties

 • Sjaak

  Al decennia lang worden de boeren en tuinders gegeseld door de tucht van de markt. Ondanks coöperaties en belangenbehartiging is de sector er nog steeds niet in geslaagd een verdienmodel te creëren, wat nodig is om de idealen te bewerkstelligen, die Huirne verkondigt. Inderdaad, weet de huidige, en waarschijnlijk ook de aanstaande, generatie zich staande te houden door hard te werken en veel uren te maken, wat overigens voor bijna het gehele MKB geldt.....
  'Het kan zo niet verder' aldus Huirne......Klopt, de volgende generatie heeft andere competenties, gooit de handdoek in de ring en steekt een dikke middelvinger op...Geef ze eens ongelijk!

  Fijn, dat Huirne dit gaat veranderen, het wordt hoog tijd!

 • Fermer

  @Sjaak, je had het niet beter kunnen zeggen.
  Rabobank, alsof aan jullie competenties niets schort.

 • Jaap39

  Degene die de handdoek in de ring gooien konden wel eens groot gelijk hebben. Zware financieringen en bedroevende verdiensten.

  Ook medewerkers vinden die ook nog wat willen doen wordt in Nederland onderhand te moeilijk, en te duur. Wat komt er nog van de scholen.....?

 • cornelis 22

  Van de scholen ? 75 % van de lessen valt op de mas uit. Onderwijsinspectie wil niet eens gaan kijken. Vroeger had je schoolverlaters tegenwoordig laten de scholen de leerlingen barsten.

 • pinkeltje

  Mooi gepraat van een bestuurder. Moet maar eens een keer een praatje maken met mevrouw Kroes. Die heeft nog wel wat tips voor de stakkers die nog steeds inzetten op primaire landbouw om maar eens iemand te citeren die boven de partijen staat en weet waar ze over praat. Wel knap trouwens dat ze bij de Rabobank al weten dat de voedselproductie door verandering van het klimaat gaat afnemen. Valt nog mee dat ze geen lijstje publiceren met op twee cijfers achter de komma het percentage productiedaling voor de komende vijftig jaar.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.