Home

Nieuws

JBS boekt meer omzet en winst

São Paulo – JBS is na en flinke verkoopspurt in het vierde kwartaal in 2013 uitgekomen op een omzet van 92,9 miljard real (29 miljard euro), 23 procent meer dan een jaar eerder.

De Braziliaanse vleesreus zag de brutowinst door goede verkoopvolumes en lagere grondstofkosten 29 procent toenemen tot 927 miljoen real. Topman Wesley Batista denkt dat de verkopen aan het buitenland in 2014 met 20 procent zullen toenemen.
JBS is al enige tijd de grootste producent van rundvlees en is sinds het Seara kocht van Marfrig ook de grootste producent van kippenvlees. De totale exporten van JBS namen in 2013 met 20 procent toe. Het bedrijf profiteerde in 2013 van een sterke afzettoename in Zuid-Amerika terwijl de Amerikaanse pluimveedochter Pilgrim's Pride door succes in binnen- en buitenland een recordjaar meemaakte.
Het meest opvallend is wellicht de verschuiving van exporten naar China. In 2012 was 'Groot China', dus China plus Hongkong, goed voor 14 procent van de exporten. In 2013 was dit percentage gegroeid tot 21 procent, waarmee China als markt voor JBS Mexico voorbijstreefde. De export naar Japan was in 2012 goed voor 11 procent maar in 2013 nog maar voor 8 procent. De EU bleef met een percentage van 6 procent stabiel.
JBS is het laatste decennium, mede gegroeid door een fors aantal overnames. Daardoor is de schuld opgelopen, erkent Batista. In het vierde kwartaal was de schuld 3,17 keer de winst voor belastingen, rente en afschrijvingen (ebitda). Een kwartaal eerder bedroeg de schuld nog 4 keer de ebitda terwijl 2012 werd afgesloten met een schuld/ebitda-verhouding van 3,4.
Batista denkt dat de omzet in 2014 ruim boven de 30 miljard euro zal uitstijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.